Kan ha blitt funnet over en halv milliard fat i år

Publisert 19. april 2013
Til nå i år kan det i beste fall ha blitt funnet 665,5 ytterligere fat på norsk sokkel. – Statoils Gullfaks-funn er fantastiske nyheter, mener Oljedirektoratet.

,

Til nå i år har det blitt gjort flere funn på norsk sokkel som kan være betydelige i sin størrelse. Petro.no har tatt en gjennomgang av funnene som er gjort til nå, og har funnet ut at dersom de øverste ressursanslagene slår til, kan det ha blitt funnet 665,5 millioner fat oljeekvivalenter.

Statoils Gullfaks-funn

Senest i dag offentliggjorde Statoil at det har blitt funnet olje i et nytt reservoar gjennom en eksisterende produksjonsbrønn på Gullfaks. Anslaget på volumet ligger her mellom 40 og 150 millioner fat ekstra olje. Siden dette er funnet der det er gjort, er dette også billig olje med tanke på produksjon.

LES OGSÅ:

Nytt betydelig funn for Statoil

Lundin har også offentliggjort sitt Luno II-funn, som de mener kan være av en betydelig størrelse. Lundin har ikke fortalt hvor mye de tror funnet inneholder, men det har blitt nevnt flere tall. E24 har skrevet mellom 100 og 200 millioner fat, mens Teknisk Ukeblad har nevnt det opprinnelige anslaget på mellom 30 og 300 millioner fat.

LES OGSÅ:

Vekst i skyggen av oljen

Skarfjell
Omtrent samtidig som Lundin annonserte sitt funn, ble det også kjent at Wintershall har gjort en vellykket avgrensning av Skarfjell-funnet. Funnet har fra før blitt beregnet til å inneholde mellom 62,9 millioner fat og 157 millioner fat. Både Oljedirektoratet og Wintershall har opprettholdt opprinnelig estimat, mens lisenspartner Cairn har oppjustert til mellom 74 og 235 millioner fat ifølge en pressemelding. I så fall kan det ha utløst omkring 78 millioner fat ekstra, om man sammenligner de to høyeste estimatene.

Wintershall gjorde også et annet funn tidligere i år med Rodrigues i Norskehavet. Ifølge OD ligger dette funnet på mellom 18 og 125 millioner fat oljeekvivalenter.

Også Dong har gjort et mindre funn i år, i samme lisens som Trym. Trym Sør er anslått å inneholde et sted mellom 6,29 og 12,58 millioner fat olje.

Til sammen kan disse funnene utgjør 665,5 millioner fat, dersom det ligger i øverste sjikt av anslagene.

I tillegg er det også gjort vellykkede avgrensninger av andre funn, deriblant Johan Sverdrup og Ivar Aasen.

OD: Fantastiske nyheter

Hos Oljedirektoratet blir meldingen om Statoils Gullfaks-funn tatt i mot med stor glede.

– Dette er jo fantastiske nyheter, sier Eldbjørg Vaage Melberg i OD til Petro.no.

– Dette viser at det fremdeles er stort potensiale i modne områder på norsk sokkel. Nå har vi fått den ene gode nyheten etter den andre i Nordsjøen, sier hun og peker på både, Lundins funn og Johan Sverdrup.
Hun sier videre at det er gledelig at Nordsjøen fortsatt gir denne typen resultater.

– Nordsjøen er absolutt ikke blitt traust. Det er faktisk svært spennende, sier Vaage Melberg.

Siste fra forsiden

DNO kjøper fem felt i Norne-området

Enighet i sokkeloppgjøret – lønnsøkning på 44.000 kroner

+

Sender Linus til Hanøytangen for klassing

Neste stopp, Barentshavet

+

Jakter 353 millioner fat i frontier-brønn: – Interessant at Equinor byttet seg ned i lisensen

+

Oppdaget lekkasje fra plugget brønn på Hod

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger