Publisert 4. februar 2000

I november 2009 oppdaget Statoil at det lakk olje og gass fra to dype groper i havbunnen ved Veslefrikk. Nå krever Ptil status for alle kaksinjeksjonsbrønner på sokkelen.

– Det har trolig legget fra brønnen i årevis – muligens helt fra injeksjonsbrønnen ble tatt i bruk i 1997 og til kaksinjeksjonen stanset da det ble funnet større groper ved det ene beinet på Veslefrikk-innretningen i november 2009, skriver Petroleumstilsynet i en pressemelding.

Statoils granskning etter hendelsen ble presentert for Ptil, Klima- og forurensingsdirektoratet og Oljedirektoratet torsdag forrige uke.

Statoil har ikke konkludert med hvordan injisert kaks og kjemikalier kom til overflaten, men har en teori om at dette skjedde enten gjennom oppsprekking i lagene over Utsira-formasjonen eller at strømningen gikk forbi Utsira-formasjonen som følge av dårlig sementering av injeksjonsbrønnen.

Granskningen avslører manglende risikoforståelse ved at det har manglet rutiner for oppfølging av både injeksjonstrykk og rate i brønnene, for kriterier av stans i injeksjon ved unormale trykk og rater, i tillegg til ansvar for oppfølging av brønnene og kompetanse og opplæring av folk.

Ptil skriver at det har vært oppdaget flere lekkasjer fra kaksinjektorer de siste årene, og at det er mange likhetstrekk mellom hendelsene på Tordis, Veslefrikk og andre.

– De fleste av disse brønner som i dag brukes til kaksinjeksjon er boret i perioden fra tidlig 90-tall til 2008, og er designet på samme måte som Tordis og Veslefrikk. De kan derfor ha de samme svakhetene, skrives det.

Ptil vil derfor hente inn informasjon om teknisk og operasjonell tilstand for kaksinjeksjonsbrønner fra alle operatører som har dette, og hvilke korrigerende tiltak operatørene har og vil iverksette hvis det avdekkes svakheter og usikkerhet.

Når det gjelder Veslefrikk-hendelsen vil myndighetene gjennomgå granskningsrapporten før en videre oppfølging mot Statoil blir besluttet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger