Publisert 11. mai 2007

I stedet for å bygge nye overføringslinjer og kjøpe inn mobile gasskraftverk, burde gasskraftverket i Fræna i Romsdal realiseres som et permanent reservekraftverk.

NTB

På den måten kan samfunnet spare flere milliarder kroner, sier prosjektleder for Industrikraft Møre, Alf Reistad, til NTB.

Når en løsning for CO2-håndtering er på plass, kan kraftverket tas i bruk permanent, mener han.

På olje- og gasskonferansen i Molde fredag sa Reistad at gasskraftverket vil ligge midt i det området i landet som har det største underskuddet på elektrisk energi fra kommende høst. En lokal gasskraftløsning gir «kortreist» kraft, og med en slik løsning kan miljøinngrep knyttet til byggingen av en ny kraftlinje fra Sogn og Fjordane til Møre og Romsdal unngås. Denne kraftlinjen har satt sinnene i kok i mange bygdesamfunn.

Også mobile og forurensende reservekraftverk til 2 milliarder kroner vil være unødvendig, ifølge Reistad.

Spørsmålet om hvordan mangelen på elektrisk energi i hele Midt-Norge skal håndteres, ble denne uka også tatt opp i Stortingets spørretime. Der var Fremskrittspartiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik Olsen kritisk til det han mener er manglende handlekraft fra olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp). Solvik Olsen spurte blant annet hva regjeringen har gjort for å fremskynde Industrikraft Møres gasskraftprosjekt i Fræna.

Enoksen svarte at han har bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å prioritere søknader fra dette området. Det gjelder også søknaden fra Industrikraft Møre.

– Visse prosedyrer må legges til grunn. Det gjør at dette tar tid, men vi skal gjøre det så raskt som overhodet mulig, svarte Enoksen.

Industrikraft Møre AS er et kraftseselskap som eies av Istad AS, Tafjord Kraft AS og Hustadmarmor AS med 1/3 hver. Selskapet søkte 1. desember 2006 om anleggskonsesjon i henhold til energiloven for bygging og drift av et industrikraftverk på opptil 450 MW i tilknytning til Hustadmarmor AS sin virksomhet i Elnesvågen i Fræna kommune, nær ilandføringsstedet for gass fra «Ormen Lange» på Nyhamna. Ill: Industrikraft Møre.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger