Publisert 4. februar 2000

Investeringsbeslutningen er tatt og Statoil og resten av partnerskapet har besluttet å bygge ut Smørbukk Nordøst i Norskehavet. Produksjonen skal starte om snaue året.

åsgard B. Foto: Heine Scholberg

– Fra sanksjonering av prosjektet vil det gå 13- 14 måneder. Dette vil være en av de raskeste utbygginger i norskehavet noensinne, forteller Statoil prosjektleder for Smørbukk Nordøst, Helge Rivelsrud.

Smørbukk Nordøst skal bygges ut som en satellitt mot åsgard B-plattformen, og det er anslått at det kan utvinnes omtent 16 millioner fat med oljeekvivalenter fra feltet. Tilknytningen av Statoil-karamellen til åsgard B vil bety at det forholdsvis etablerte feltet får mer kjøtt på beinet i tiden fremover. Utbyggingen vil koste omkring en milliard kroner.

– åsgard er et knutepunkt på Haltenbanken, og utbyggingen av Smørbukk Nordøst viser hvordan vi raskt kan realisere ny produksjon, når det er tilgjengelig prosesseringskapasitet i området, sier Ståle Tungesvik, leder for Reserve- og forretningsutvikling på norsk sokkel.

Grunnen til at produksjonen kan starte såpass raskt er blant annet at en eksisterende letebrønn skal brukes som produksjonsbrønn. En del av subseautstyret som opprinnelig var tenkt for Sigrid-feltet vil også kunne modifiseres og tas i bruk her.

– Modifikasjonene på åsgard B vil bli små, siden vi kan koble opp til en eksisterende bunnramme, sier Rivelsrud.

De øvrige partnerne Petoro med 35,69 prosent, Eni med 14,82 prosent, ExxonMobil med 7,24 prosent, og Total med 7,68 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger