Publisert 18. desember 2006

Et renseanlegg på Kårstø vil koste fem milliarder kroner og de årlige driftskostnadene blir 370 millioner kroner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat i en rapport til Olje- og energidepartementet.

NTB

Det gir en total kostnad på om lag 700 kroner per tonn lagret CO2. I tillegg til at rensingen ser ut til å få en enorm kostnad, vil det også ta mye tid å få til.

– Regjeringen hadde en ambisjon om å få CO2-rensingen på plass i 2009. Vi mener dette ikke vil være mulig før ved årsskiftet 2011/2012, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas til NTB.

Natur og Ungdom mener at Regjeringen bryter med Soria Moria-erklæringen dersom gasskraftverket på Kårstø settes i gang uten rensing.

Under bygging
Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø er under bygging og vil være klart til drift i løpet av 2007. Naturkraft kan sette anlegget i drift uten rensing, fordi det fra NVEs side er gitt konsesjon uten rensing. Stoltenbergs første regjering har også gitt utslippstillatelse uten rensing.

Vassdrags- og energidirektør Agnar Aas sier i en kommentar til NTB at det er kompleksiteten i renseanlegget som gjør planleggingen og byggingen så tidkrevende og kostnadene så høye.

– Dette vil være det første fullskala prosjekt i denne størrelsesorden som renser eksos fra et naturgassfyrt kraftverk. Anlegget vil være ti ganger større enn alle tilsvarende anlegg vi kjenner i verden i dag. Planleggingsfasen må nødvendigvis ta mye tid. I tillegg vil gjennomføringsfasen være tidkrevende, sier Aas.

Han bekrefter at det er opp til Naturkraft om de vil starte opp uten rensing i 2007.

Rørtransport
Investeringskostnadene for anlegget inkluderer rørtransport og lagring av CO2. De største usikkerhetsfaktorene i prosjektet er knyttet til brukstiden, energikostnadene og aktiviteten i markedet for prosessutstyr og kompetent personell. Energikostnadene i fangstanlegget er høye, og kraftprisen framover vil derfor bety mye for fangstkostnadene, fastslår NVE.

– Dersom regjeringen ikke får på plass rensingen på Kårstø vil de bryte med løftene fra Soria Moria-erklæringen, sier nestleder i Natur og Ungdom, Gøril Andreassen.

Natur og Ungdom er svært kritiske til konklusjonene i rapporten til NVE og mener at forsinkelsen skyldes at Odd Roger Enoksen (Sp) så langt har somlet mye med arbeidet for å få på plass rensing på Kårstø.

– Dersom renseanlegget blir forsinket, må oppstarten av gasskraftverket utsettes tilsvarende, sier Gøril Andreassen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger