Publisert 4. februar 2000

Ketil Solvik-Olsen (FRP) mener produksjonsmålene er ønsketenkning, og får støtte fra Siri Meling (H).

SKEPTISK: Ketil Solvik-Olsen tror produksjonsmålene
regjeringen har lagt opp til i petroleumsmeldignen
er vanskelig å nå. (Arkivfoto)

Regjeringen har satt ambisiøse mål når det gjelder både økt utvinning i eksisterende felt, og produksjon i nye funn. Dette til tross for at den samlede produksjonen av olje og gass på norsk sokkel har falt siden 2004.

– Det er egentlig bare ønsketenkning, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Teknisk Ukeblad.

Frp-politikeren sier at han deler regjeringens ønske, men tror ikke at dette er realistisk.

– Det skal mer til enn et Skrugard-funn for å snu produksjonsfallet. Vi kan ha ambisjoner om det, men det er ikke realistisk, sier Solvik-Olsen.

– Skjønnmaler

Også Høyre energipolitiske talsperson, Siri Meling, mener at meldingen ikke speiler en realistisk virkelighet i fremtiden.

– Når vi skal diskutere en helhetlig oljepolitikk fremover må vi erkjenne nøkternt hva som er virkeligheten. Det er mulig petroleumsmeldingen skjønnmaler litt, sier Siri Meling (H) til Teknisk Ukeblad.

Hun trekker frem Høyres kamp om å bygge opp troverdighet rundt Norge som en troverdig gassleverandør, og er særlig kritisk til at regjeringen har utsatt konsekvensutredningen av petroleumsutvinning i Lofoten og Vesterålen, og at det dermed tar lenger tid før disse områdene eventuelt åpnes.

Tall fra Petoro, som forvalter de statseide feltene i SDøE-porteføljen, viser at produksjonen på deres felt i drift og under utbygging vil fall med 87 prosent for olje og 22 prosent for gass innen 2025.

– Den underliggende trenden er et fall. Det eneste som kan kompensere for fallet er å gjøre nye store funn og få dem bygget ut. Derfor er tilgang på leteareal det vi har definert som vår hovedutfordring. Vi må frigjøre mer areal, lete og gjøre nye funn, sier Meling, som tror at trenden er vanskelig å snu.

– Nye områder er viktige

Knut åm ledet utvalget som så på hvordan Norge kan få mest mulig ut av eksisterende og nye felt på sokkelen. Han mener det trengs både tiltak for å øke utvinningen, men også nye områder for produksjon.

– Heldigvis har meldingen også tatt fatt i dette med åpning av nye lovende områder. Det er en viktig del i dette. Så har de satt fokus på dette med økt utvinning fra eksisterende felt, og for så vidt for fremtidige felt. De ti største feltene er i nedgang. Det er gode muligheter, men det må en helhjertet innsats til for å få det til, sier åm, og viser til Ekofisk-feltet som et eksempel på et stort felt i nedgang som man har klart å øke produksjonen fra.

åm er mindre pessimistisk enn Meling og Solvik-Olsen, men er likevel klar på at kraftig innsats må til.

– Ingenting av dette kommer av seg selv. Det må en kraftig innsats til før det er for sent. Det går ikke på noe annet enn det som er sagt igjen og igjen. Det må store pilotforsøk til på de store feltene som kan etablere en vei fremover. Det er gjort en del pilotforsøk, men de er ikke fulgt opp videre, sier åm, og sier at det i åm-rapporten er pekt på en overforsiktighet med å tråkke miljøaktivister på tærne, og at dette kan være årsaken til at pilotforsøkene ikke er fulgt opp.

Til tross for dette sier åm at han ikke ser problemet med et optimistisk syn på fremtiden.

– Departementet har lagt seg på en optimistisk linje. Hvis ikke man er optimist kommer man ingen vei, etter min mening. I beste fall greier vi det som står der.

Solvik-Olsen på sin side, mener det er god, gammal flaks som må til for å forlenge oljeeventyret.

– Da skal du ha flaks og finne et eller annet gigantisk oppe i nord, eller noe slikt. Ledetiden på prosjektene er for lang. Det er også min ambisjon å finne og utvinne mest mulig av oljen og gassen som er der. Jeg håper jo vi klarer å holde aktiviteten mest mulig stabil, sier Solvik-Olsen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger