Publisert 4. februar 2000

Det kinesiske oljeselskapet CNOOC ønsker seg mer oljereserver og blar opp 290 milliarder kroner til nigerianske myndigheter for å sikre seg en del av landets oljerikdom.

Nigeria har noen av verdens rikeste oljeblokker, og nå forsøker kineserne å få kloa i landets svarte gull. Det sender CNOOC i konkurranse mot noen av verdens største oljeselskaper som Shell, Chevron, Total og ExxonMobil, som delvis og helt kontrollerer og opererer de 23 blokkene det skal være snakk om.

Financial Times har sikret seg en kopi av et brev sendt fra Nigerias president til CNOOCs representant, Sunrise, hvor de forhandler fram en mulig avtale. Verdien av kinesernes tilbud er ikke fastsatt, men det er foreslått en sum på 30 milliarder dollar (NOK 174,7 mrd). Noen kilder i oljebransjen mener summen vil ende opp på 50 milliarder dollar (NOK 291 mrd).

Detaljene rundt allokeringen av blokkene til CNOOC er fortsatt et uløst problem, og det er usikkert om dette vil tvinge de vestlige oljeselskapene til å oppgi sine andeler.

– Det er flere juridiske aspekter. Man har ikke lyst til å gå rettslige veier, men dersom det kommer til det har man ikke så mye valg, sier en utenforstående oljedirektør til Financial Times.

– Vi ønsker å beholde våre gamle venner, men CNOOC tilbyr virkelig mye mer enn det våre eksisterende produsenter gir for lisensene. Vi elsker denne typen konkurranse, sier Tanimu Yakubu, økonomisk rådgiver til Nigerias president.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger