Publisert 25. november 2006

Kina får bare halvparten av oljen landet hadde forventet seg fra den nye rørledningen til Asia. Resten skal sendes med jernbane til blant andre Japan.

Av: Torstein Schjølberg

Den russiske oljegiganten Rosneft meddelte torsdag at Kina bare vil få halvparten av den russiske oljen som kommer gjennom den nye rørledningen til Asia, ifølge themoscowtimes.com.

Dermed får kineserne bare 300.000 fat per dag, mens de hadde forventet det dobbelte.

Resten av oljen skal bli eksportert videre av det russiske tog-monopolet RZD til Stillehavet, og derfra til blant andre Japan.

Toppsjefen for det russiske jernbaneselskapet, Vladimir Yakunin, har lenge argumentert for å opprettholde den nåværende transporten av olje via jernbane også etter at rørledningen blir lagt i 2008. Yakunin er for øvrig en god venn av Russlands president Vladimir Putin.

Dette er også godt nytt for Japan. Japanerne hadde tilsynelatende tapt kampen om den russiske oljen, og så for seg at de bare ville få olje fra rørledningen når kapasiteten ville bli økt til 1,6 millioner fat per dag en gang i løpet av neste tiår.

Det statlige oljerørledningsselskapet Transneft, som skal stå for byggingen av rørledningen ned til Skovorodino nær den kinesiske grensen, skal ha avvist å gi en umiddelbar kommentar til nyheten.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger