Publisert 27. mars 2007

Kinas president Hu Jintao er i Moskva for å forhandle om kjøp av russisk energi. Som motytelse tilbyr Hu russerne økt samhandel og politisk samarbeid på den internasjonale arena.,NTB

Hu innledet mandag sitt tredje besøk i Russland som kinesisk statssjef. Hans vert og kollega Vladimir Putin håper kineserne vil handle mer med den russiske rustningsindustrien, men diplomater sier regjeringen i Beijing tviler på om russiske våpen holder høy nok kvalitet.

Kineserne synes også russerne forlanger en for høy pris for naturgassen de ønsker å eksportere. Planer om olje- og gassrørledninger mellom de to landene er blitt liggende uten at bygging er kommet i gang, til tross for undertegning av foreløpige avtaler.

Tautrekking
Russiske medier spådde mandag at Putin og Hu etter de innledende høflighetsfrasene raskt ville innlede en intens tautrekking om økonomiske spørsmål. – Bak den høytidelige fasaden, kan Hu vente seg harde forhandlinger, skrev forretningsavisen Kommersant.

– Våre forbindelser utvikler seg svært aktivt, både på det økonomiske, det politiske og det internasjonale samarbeidets område. Vi har også nådd et høyt samarbeidsnivå på våpensektoren og mellom våre lands militære styrker, sa Putin i sin velkomsttale mandag

– Energispørsmål er ett av de betydeligste og mest lovende områdene for samarbeidet mellom oss og Kina. Det bygger på store, langsiktige prosjekter som vil være til gjensidig nytte, tilføyde en tjenestemann i Kreml som ba om å få være anonym.

Olje
Det var ventet at de to lands delegasjoner ville undertegne samarbeidsavtaler til en samlet verdi av over 24 milliarder kroner i løpet av Hus besøk i Moskva. En av de viktigste avtalene dreier seg om jernbanetransport av russisk olje til Kina.

Av de 15 millioner tonn olje kineserne mottok fra Russland i 2006, kom 11 millioner tonn med tog. Planer om å trappe opp denne eksporten har ifølge nyhetsbyrået AFP skapt bekymring på vestlig hold for at leveransene til vest kan bli kuttet ned.

Hu og Putin skulle trolig også drøfte en styrking av det felles arbeidet for ikkespredning av atomvåpen.

Russland og Kina har vist felles front i den internasjonale diskusjonen om Irans og Nord-Koreas atomprogrammer.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger