Publisert 4. februar 2000

Kinesiske Spring Capital kjøper nesten 10 prosent i Rosenberg-eier Bergen Group, og ber om å få over 10 prosent til av selskapet i tilbakebetaling av obligasjonslån. Dermed kan kineserne få 33,1 prosent av aksjene i Bergen Group.

VERDIFULLT: Det er spesielt kompetansen ved
Rosenberg verft som har vakt kinesernes
oppmerksomhet. (Foto: BERGEN GROUP)

Spring Capital har i løpet av året kjøpt seg opp til en eierandel på rundt 10 prosent i Bergen Group. Selskapet er knyttet til CIMC Raffles, som er blant de største verftsgrupperingene i Kina. I dag sprakk nyheten om at selskapet har kjøpt ytterligere 9,9 prosent av aksjene i selskapet.

Selskapet har også gitt Bergen Group et obligasjonslån som enten kan tilbakebetales med penger, eller med aksjer. I utgangspunktet skulle det innløses neste sommer, men ifølge en børsmelding fra Bergen Group har Spring Capital allerede anmodet Bergen Group om å få konvertere obligasjonen, som er verdt 120 millioner kroner, til aksjer. Hvis en slik konvertering blir gjennomført, vil kineserne eie 33,1 prosent av selskapet. Men det er opp til styret i Bergen Group.

– I den opprinnelige avtalen har ikke Spring Capital rett til å konvertere obligasjonslånet før i mai neste år, men de kan be om det når de vil. Samtidig har vi mulighet til å betale tilbake obligasjonen med penger, hvis vi ser at vi ønsker å trekke oss fra denne prosessen, sier Bergen Groups kommunikasjonsdirektør øyvind Risnes til Petromaritim.

– Det at grupperingen ønsker å konvertere obligasjonen på et så tidlig tidspunkt, tolker vi positivt. Vi har hatt samtaler om industrielt samarbeid den siste tiden, og vi har opplevd de samtalene som konstruktive. Nå skal styret i Bergen Group behandle ønsket om å konvertere obligasjonen til aksjer, sier Risnes.

Risnes ønsker ikke å si noe om når dette kan behandles, men sier at det trolig vil skje relativt kjapt. Gjennom samtalene med kineserne er det spesielt offshorekompetansen til Bergen Group, og da spesielt på Bergen Group Rosenberg, som har gjort Bergen Group interessant for CIMC Raffles.

– Vi er i high end-markedet, men vi ser jo at det ikke blir bygget flere oljerigger i Norge. Vi har ingeniørkompetansen, teknologikunnskapen og ledelseskompetansen, og det er store muligheter hvis vi ser på dette på riktig måte, sa Bergen Groups administrerende direktør Pål Engebretsen til Petromaritim for to uker siden.

Les mer om samarbeidet mellom CIMC Raffles og Bergen Group her.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger