Publisert 25. august 2008

Kinas statsoljeselskap CNOOC har satt djerve mål: – Innen 2020 skal vi doble oljeproduksjonen, vi skal doble importen av LNG og øke raffineringskapasiteten betraktelig, sa selskapets visepresident Shouvei Zhou under en konferanse i Stavanger mandag.

Visepresident Shouvei Zhou i kinesiske CNOOC var en av foredrags-
holderne på Intsok oil and gas business day i Stavanger mandag.
(Foto: Atle Espen Helgesen)

Tekst: Atle Espen Helgesen

300 deltakere fra et titalls nasjoner ble orientert om oljeindustriens internasjonale muligheter på en Intsok-konferanse i Stavanger mandag.

Visepresident Shouvei Zhou i det kinesiske oljeselskapet CNOOC imponerte de fleste da han presenterte selskapets ambisiøse planer for det neste tiåret.

– Innen 2020 skal CNOOC doble oljeproduksjonen, vi skal doble importen av LNG og øke raffineringskapasiteten betraktelig, sa han.

Statlige China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) skal investere minst 50 milliarder dollar de neste årene. Målsettingen er å øke reservene med 3 milliarder fat olje.

– Vi skal samtidig investere mange milliarder dollar i utlandet, sa Zhou.

Han opplyste at selskapet særlig vil satse på tungolje og dypvannprosjekter.

Dypt vann
Dypvannsområdene utenfor Kina kan i følge Zhou inneholde ufattelig store mengder olje. – I 2006 gjorde vi for eksempel et viktig funn på 1500 meters dyp 450 kilometer øst for Hong Kong. Det har potensial til å inneholde 5-10 milliarder kubikkmeter oljeekvivalenter.

Zhou sa at det vil bli krevende å utvikle feltet, fordi området ofte rammes av tyfoner og særegne krappe bølger. I tillegg beveger sandbunnen seg – opptil 300 meter i året.

– Havområdene utenfor Kina har potensial til å inneholde betydelige mengder olje og gass, men vi står overfor store utfordringer og ønsker derfor flere internasjonale partnere, sa han.

Bredt spekter
På konferansen fikk deltakerne også høre om Kasakhstans planer i Det kaspiske hav. Direktør Rudolf Ter-Sarkisov i operatørselskapet Sevmorneftegaz orienterte om Sjtokman-prosjektet. Mens representanter fra Malaysia og Indonesia ønsket mer samarbeid med norske selskaper, for å opprettholde oljeproduksjonen i de sørøstasiatiske statene.

Direktøren i det indiske oljedirektoratet, V.K. Sibal, og direktør for industri og ressurser i Western Australia, Anne Nolan, viste til gode muligheter for å finne gass i lite utforskede områder i Bengal-bukten og utenfor Nordvest-Australia.

– Nye prognoser viser at det kan være over 200 milliarder fat olje og gass på indisk sokkel. 140 milliarder fat av dette gjenstår å bli funnet, sa Sibal.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger