Publisert 4. februar 2000

Kirkenes blir denne uken brukt som base for aktiviteter i forbindelse med boring på Shtokmanfeltet. Det nederlandske selskapet Fugro sier at det er mye letter for dem å bruke Kirkenes enn Murmansk som base for sine operasjoner.

Tirsdag forlot borefartøyet «Bavenit» havnen i Kirkenes med kurs mot det russiske Shtokman gassfeltet. Det nederlandske selskapet Fugro har signert en kontrakt med Shtokman Development Company for å teste boringen rundt Shtokmanfeltet. Fugro har valgt Kirkenes som basen for aktivitetene, tross de mange forespørslene fra Gazprom om å bruke russiske havner som base for store operasjoner på gassfeltet, skriver Barentsobserver.

– Distansen til Shtokmanfeltet er den samme som Kirkenes og Murmansk, men alt er enklere og mer effektivt fra Kirkenes enn fra Murmansk, sa teknisk sjef i Fugro Marine Services, Michael A. Hagens til den lokale avisa Finnmarken.

For Fugro var det et enkelt valg å bruke Kirkenes havn. Det er lettere å transportere folk inn og ut av byen med direkteflyet til Oslo. Pilotservicen i Kirkenes er mer effektiv, forsyningen av utstyr for operasjonen er bedre, og toll av utstyr er mye lettere i Norge enn i Russland, skriver Barentsobserver.

Operasjonen vil vare i tre måneder, og Kirkenes vil fungere som base for hele operasjonen. Baseaktivitetene gir en god inntekt til mange selskaper i Kirkenes, da den lokale befolkningen kan tjene opptil EUR 500 000 på oppdraget. Det er nå viktig for lokale selskaper å det lokale havnevesenet å invitere flere offshoreselskaper til å bruke Kirkenes som base.

– Det er opp til oss nå. Hvis vi gjør en god jobb vil ryktet spre seg internasjonalt, og vi vil få mer oppdrag til Kirkenes, sier Ulf Hagen i Kirkenes Transit, som har organisert baseoperasjonen for Fugro.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger