Publisert 9. mars 2008

Prosjektet «Kjemisk helsefare i olje- og gassindustrien» er igang. OLF skal avholde et informasjons-seminar i april for å gjøre prosjektet mer kjent.,
Målet for prosjektet «Kjemisk helsefare i olje- og gassindustrien» er å skape et helhetlig bilde av nåværende og tidligere eksponering, beskrive og tette igjen kunnskapshull og bidra til at næringen bli bedre til å håndtere risikoene knyttet til kjemikalibruk i olje- og gassektoren.

For å øke kunnskapen om prosjektet i næringen ønsker Ojeindustriens Landsforening (OLF) bred deltakelse på et informasjonsseminar om prosjektet.

Seminaret skal avvikles i Stavanger 3. april.

Målgruppen er personell som arbeider med kjemikalier – fra anskaffelse til bruk.
– Det er viktig at linjeledere, HMS-ledere, fagpersonell, verneombud og andre som arbeider med kjemikalier blir oppdatert på det omfattende prosjektet, sier Carsten Bowitz, OLFs fagsjef innen HMS til landsforeningens nettsider.

– Arbeidet er godt i gang. Nå er det helt sentralt at de som arbeider i næringen blir oppmerksomme på det omfattende arbeidet. Informasjonsseminaret er en gylden anledning til å bli oppdatert på arbeidet, sier han.

Detaljert program er ennå ikke klart.

Prosjektet «Kjemisk helsefare i olje- og gassindustrien», har sitt utspring i Petroleumstilsynets ”Pilotprosjekt – kjemisk arbeidsmiljø offshore”, som ble ferdigstilt. 1. juni 2007. Rapporten konkluderte med manglende kunnskap om nåværende kjemikalieeksponering.

Prosjektet blir ledet av en partsammensatt styringsgruppe, som består av arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene. Ifølge OLF blitt er partene blitt enige om handlingsplanen. Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet har deltatt som observatører.
I tillegg til styringsgruppen vil det bli etablert en faggruppe, som skal kvalitetssikre de ulike prosjektene i handlingsplanen, opplyser OLF.

Bildet er hentet fra artikkel i Petro&industri: Asbest i boreslammet – og håndvask i diesel og bensin
Mannen på bildet, Roger Hågensen, var en mange som ble kvalme av å jobbe med boreslam på 80-tallet. Foto: Terje Johansen

Ifølge Statens Arbeidsmiljøinstitutt indikerer tall som nylig er offentliggjort av Arbeidstilsynet at minst 500 dødsfall årlig i Norge skyldes kjemisk yrkeseksponering.

Tilsynet anslår videre at bare 25 prosent av bedrifter i relevante bransjer har gjennomført en lovpålagt risikovurdering av sitt kjemiske arbeidsmiljø, at bare én av tre ansatte i disse bedriftene har fått opplæring i hvordan man kan beskytte seg mot kjemikalieeksponering, samt at én av tre bedrifter manglet god nok ventilasjon. Internasjonale studier anslår at ca. 15 prosent av astma, KOLS og lungekreft blant menn skyldes arbeidsmiljøet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger