Publisert 4. februar 2000

Det er straks klart for borestart på Skagen-prospektet i Nordsjøen. Men før spud, måtte man grave tre meter dypt for å få jackupen til å stå stødig.

For å få stabilt fundament, brukte man en såkalt
«Trailing Suction Hopper Dredger».
Det gråbrune området på bildet er det
utgravde området.

Denne uken planlegges borestart på Skagen-prospektet i Nordsjøen. Dette er den første egenopererte brønnen til Lotos Exploration & Production Norge. Men før spudden, var noe utradisjonelle metoder nødvendig for at jackup-riggen skulle få et stabilt fundament å hvile leggene sine på. Det innebar å «grave» ut et område med løs masse, omkring tre meter dypt.

Ikke ledige fartøyer
– Det er press på markedet, sier kommunikasjonsdirektør Ole Marius Norvik i Ross Offshore.

Det er slik han forklarer hvordan man kom på ideen om å benytte seg av utgraving på havbunnen når man skulle få et stabilt nok fundament. De gangene man gjør dette i forberedelsene, er det gjerne steindumping som blir brukt.

Det er Ross Offshore som er leid inn for å ta seg av brønnforberedelser og drilling av Skagen-prospektet. Men med stor aktivitet internasjonalt, fant man ingen ledige steindumpefartøyer.

– Brønnen ligger på 82 meters dyp. Men da vi skulle få et godt nok grunnfundament for jackup-leggene var det ingen steindumpefartøyer ledige. Da måtte vi tenke annerledes, forteller Norvik.

Sugerør til bunnen
Utfallet ble at man skulle forsøke seg på dredging. Metoden er mye brukt, men ikke til dette formålet. Etter hva Norvik vet, er det ingen på norsk sokkel som har gjort dette tidligere, for å forhindre såkalt punch through.

– årsaken til at man bruker steindumping er for å forhindre at underlaget begynner å gi etter. Steindumping har vist seg å være effektivt på dette området, sier han.

Dredging, også kalt ekskavering, betyr i praksis at man benytter et fartøy, utstyrt med et rør med et støvsugelignende hode for å pumpe opp bunnmasser for at jackupen skal kunne stå stødig.

– Dette fartøyet, «Cristaból Colón», er av typen «Trailing Suction Hopper Dredger». Ifølge eieren Jan De Nul, er det størst av sitt slag i verden. Metoden er omtrent den samme som man bruker i nederlandske kanaler for å få ut løs masse, forklarer Norvik videre.

– økonomisk hensiktsmessig
Metoden viste seg ifølge Ross Offshore å fungere svært godt. Og med et hektisk marked, mener Norvik at man er nødt til å tenke utenfor boksen.

– Metoden fungerte bra, og økonomisk viser det seg også å være hensiktsmessig. For øyeblikket er det åpenbart at det er markedsmessige utfordringer, med tunge og hyppige operasjoner. Når markedet er presset sånn som nå, så går det ikke bare ut over riggtilgjengeligheten, men det merkes på flere områder. Da er det veldig viktig at man våger å tenke annerledes, sier han.

Skagen, letebrønn 7/8-7 er lokalisert i den sørlige delen av Nordsjøen på 82 meters vanndyp i PL 498 . Det er jackupen «Maersk Guardian» som skal bore, der primærmålet er Tor -formasjonen som ligger på et totalt vertikalt dyp på 3050 meter. Man forventer olje med samme egenskaper som Mime og Brynhild . Brønnen skal bores gjennom letebrønnen 7/8-7 S til en total dybde på 3.115 meter. Boretiden er beregnet til 64 dager. Avhengig av funn, kan det bli aktuelt å utføre en brønntest med avbrenning av brønnstrøm. Det er planlagt å stimulere/sprekke reservoaret ved injeksjon av syre. Estimert tid for klargjøring til test, brønntest og syreinjeksjon er beregnet til 16 dager. Man regner med at borestart vil skje i løpet av denne uken, da riggen har ventet på vær en tid.

Partnere i lisensen er Lotos (operatør med 25 prosent eierandel), Edison (25 prosent), North Energy (25 prosent) og Skagen44 (25 prosent).

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger