Publisert 4. februar 2000

Petroleumstilsynet har gitt klarsignal til brønnen 35/2-2, som er på det ekstremt grunne gassfunnet Peon. Er boringen vellykket, åpner det opp for en helt ny type reserver på norsk sokkel.

SPRENGER GRENSER: «Transocean Winner».
(Foto: TRANSOCEAN)

Peon-funnet ble påvist i brønnen 35/2-1 i 2005, og reservoaret ligger kun 165 meter under havbunnen. Dette er spesielt grunt. StatoilHydro planlegger å bygge ut funnet i 2014, men før den tid skal selskapet bore brønnen 35/2-2 på funnet. Brønnen har tidligere vært planlagt i tredje kvartal, men i forbindelse med samtykkesøknadene til Petroleumstilsynet blir det oppgitt av boringen skal ta til i begynnelsen av mai. Petroleumstilsynet har nå gitt sitt samtykke til at StatoilHydro bruker brønnintervensjonsfartøyet «Island Constructor» og riggen «Transocean Winner» til arbeidet med brønnen.

Hovedmålet med brønnen er å teste reservoaregenskaper og kvalifisere barriereinstallasjon og -funksjoner.

På grunn av den spesielle beliggenheten til reservoaret skal Island Offshores «Island Constructor» inn å plassere en ny type lederør i brønnen. «Island Constructor» står dog uten samsvarsuttalelse, en godkjenning som er nødvendig for å delta i petroleumsvirksomhet i Norge. StatoilHydro har søkt om unntak fra dette kravet, og fått innvilget dette, melder Petroleumstilsynet.

– Ut ifra en risikobasert tilnærming aksepterer vi en slik forenklet løsning for denne begrensede aktiviteten. Det forutsettes at de begrensningene og kompenserende tiltakene som er beskrevet i mottatt informasjon fra StatoilHydro, blir overholdt og/eller satt i verk, melder tilsynet.

Unntaket gjelder fram til 31. mai.

Funnet ligger i lisensene 318 og 269, og Idemitsu har 18,8 prosents andel i funnet, Petoro har 13,8 mens StatoilHydro er største med operatørskap og sine 72,4 prosent. Vanndybden på borestedet er 372 meter.

Om alt går slik StatoilHydro vil, ønsker selskapet å knytte funnet inn til eksisterende infrastruktur. Selskapet vurderer flere alternativer, og funnet ligger ikke så langt fra Snorre-feltet. En utbygging av Peon vil være første gang en grunn gasslomme utvikles og utnyttes som en ressurs noensinne. Slike lommer har tidligere blitt sett på som et problem, men StatoilHydro ser et stort potensial for videre ressursutnyttelse om prosjektet lykkes.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger