Publisert 6. oktober 2006

Bygging av gassrør for transport av tørrgass og våtgass til Grenland og videre til Vest-Sverige er både teknisk mulig og kommersielt forsvarlig, mener Gassco.

Tekst og foto: Øyvind Midttun

Gassco presenterte i går det tekniske beslutningsgrunnlaget for den planlagte gassrørledningen fra Kårstø til Grenland og Vest-Sverige.

– Prosjektet er teknisk gjennomførbart og har forsvarlig selskapsøkonomi, konkluderer Gassco-direktør Thor Otto Lohne (bildet).

Det er lagt opp til en rørledning som transporterer etan sammen med naturgass, et såkalt kombirør. Rørledningen har en anslått investeringskostnad på 7,3 milliarder kroner og kan tidligst settes i drift i 2011.

Økonomien i prosjektet avhenger av volum. Grenlandsindustrien alene forbruker ikke nok gass til å forsvare bygging av rørledningen, men med naturgassbehovet i Vest-Sverige med på lag, når totalvolumet opp i 3,3 milliarder kubikkmeter hvert år. Det er tilstrekkelig til grønt lys for videre prosjektering.

De 18 selskapene som har sponset utredningsarbeidet har innvilget seg tiden fram til nyttår for å få på plass de nødvendige kommersielle avtalene for å kunne starte neste fase.

– Positivt
I første omgang skal transportsystemet forsyne petrokjemi-, industri- og energikunder i Grenland og Vest-Sverige, men det er også lagt opp til grenrør til Lista og inn Oslofjorden for framtidig behov i disse områdene. Med en makskapasitet på seks milliarder kubikkmeter gass per år har rørledningen rikelig rom for økning.

Anne Blaker, ordfører i Bamble kommune og leder av Telemark gassforum, mener det er all grunn til å glede seg over signalene fra Gassco .

– Jeg er veldig optimistisk og ganske trygg på at rørledningen blir bygget. Prosjektet er helt essensielt når det gjelder å legge til rette for videre drift og utvikling av prosessindustri i Norge og Sverige. Den endelige beslutningen må likevel komme så fort som mulig. Dersom vi vet at gassrøret virkelig kommer, vil det ha stor betydning for de langsiktige prioriteringene i industrien, sier Blaker.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger