Publisert 12. mars 2007

Er det greit at staten overtar private vannkraftverk – gratis – etter at konsesjonsperioden er over? Denne uken braker Norge og ESA sammen i et avgjørende slag om hjemfallsretten.

petro.no

EFTAs overvåkningsorgan ESA (EFTA Surveillance Authority) har stevnet Norge inn for EFTA-domstolen fordi det mener den norske hjemfallsregelen innebærer en forskjellsbehandling mellom offentlige og private og at praksisen strider mot EØS-avtalens bestemmelser om fri etableringsrett og fri bevegelighet for kapital.

Norge hevder at hjemfallsreglene ikke omfattes av EØS-avtalen. For at staten skal kunne ivareta eiendomsretten gjennom styring og kontroll av vannkraftressursene på en fullgod måte, mener Regjeringen at dagens konsesjonsregler må videreføres uavhengig av EØS-avtalen.

EU-kommisjonen har kommet med overraskende støtte til Norge, og sier seg langt på veg uenig med EFTA i at hjemfallsretten virker diskriminerende.

Da EU-kommisjonen tidligere i vinter leverte sine kommentarer til striden, ga kommisjonen støtte til deler av argumentasjonen som Norge har framført. Blant annet mener kommisjonen at offentlig eierskap til vannkraftressursene er et legitimt krav.

Hjemfallsretten ble innført for at vannkraftressursene skulle tilfalle staten vederlagsfritt 60 år etter at konsesjonen for privat kraftverksdrift blir gitt.

Onsdag denne uken skal partene møtes til muntlig høring i EFTA-domstolen i Luxembourg.

Dom i saken ventes å falle til høsten. Dommen kan ikke ankes.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger