Publisert 4. februar 2000

Den såkalte «Top Kill» operasjonen skulle stoppe strømmen av olje fra Macondobrønnen i Mexicogolfen, men uten hell. Nå begynner tålmodigheten å ta slutt hos amerikanerne.

Det er forsøkt skutt golfballer og jernskrap ned i brønnen for å dempe trykket, men uten hell. På søndag sa selskapet at de nå vil fokusere mer på å ta opp den oljen som er lekket, enn å stoppe lekkasjen. BPs nyeste plan for stopp av lekkasjen, kan dessuten øke trykket fra oljen under havbunnen sier eksperter til Huffington Post.

BP sjef Tony Hayward benekter også at det skal finnes store oljeansamlinger under havet, selv om forskere fra flere nærliggende universiteter hevder at så er tilfelle.

– Oljen er på overflaten. Olje har en spesiell tetthet som er omtrent halvparten av vann, og derfor vil den opp mot overflaten, sier Hayward.

Mislykket
Den mislykkede «top kill»-operasjonen skulle etter planen dempe trykket fra den løpske brønnen, og dretter injiseres tunge borevæsker gjennom utblåsingsventilen, skriver BP i en pressemelding. De skal allerede har pumpet ned 30.000 fat med tung boreslam. Men med stadige mislykkede forsøk er tålmodigheten til president Obama i ferd med å ta slutt.

– Det gjør med rasende og trist. Vi vil ikke gi opp før lekkasjen er stanset, og havet og strendene er rensket, sier presidenten i en uttalelse.

BPs nye plan for å stoppe lekkasjen skal være å kutte av den skadede ventilen for så å erstatte denne. Dette kan i følge energiekspert ved det Hvite Hus, Carol Browner, kunne føre til en økning av oljes som strømmer ut. Den ventilen som er på plass er ødelagt, men den hindrer noe av oljen fra å strømme ut, om BP ikke klarer å erstatte denne med en ny når de fjerner den gamle kan strømme øke med 20 prosent, ifølge Browner.

Det er over en måned siden riggen «Deepwater Horizon» forliste, og på tirsdag starter orkansesongen i området. Det er antatt at lekkasjen fra brønnen kan fortsette til august.

STRøMMER UT: Oljen fra Macondo-brønnen strømmer ut i Mexicogolfen. Foto: BP

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger