Publisert 4. februar 2000

Enis boring av Lunde-prospektet får fortsette hvis Klima og forurensingsdirektoratet får det som det vil. Naturvernforbundet får nemlig ikke medhold i klagen de sendte forrige uke.

– Klif finner ikke at klagen gir grunnlag for å endre vedtaket, og klagen oversendes derfor til Miljøverndepartementet til behandling, skriver direktoratet i sitt brev til Miljøverndepartementet.

– Naturvernforbundet klager på Klif vedtak til Miljøverndepartementet på bakgrunn av at de frykter at vedtatt utslippstillatelse ikke ivaretar kunnskap og lærdom i kjølevannet av oljekatastrofen i Mexicogolfen, legges det til i brevet til departementet.

Ikke mulig å trekke parallell til Macondo
Direktoratet påpeker i sin konklusjon blant annet at det «ikke er mulig å trekke paralleller til beregnete utslippsrater og varighet for omsøkte brønn og hendelsen i Mexicogolfen». Men det understrekes også at beredskapen må være på plass da dette er et svært sårbart område.

Klif behandlet klagen i løpet av et par dager, og Miljøverndepartementet har også gitt signaler om at klagen vil gå raskt igjennom systemet. Til nå har Eni fått beskjed om at de ikke får lov til å bore i oljeførende lag før klagen er behandlet, om de i det hele tatt får fortsette. Selskapet opplyser at det ennå er mange uker til de vil nå oljeførende lag, dermed går operasjonen som planlagt.

Koster for lisensen
– Eni kan ikke se at gjennomføring av de planlagte leteboringsaktivitetene vil kunne påvirke de pågående faglige vurderinger som myndigheter og ulike faggrupper gjør etter Macondo-utblåsningen. De påpeker også at oppsettende virkning vil kunne få en ikke ubetydelig kostnad per dag for lisensen, skriver direktoratet i brevet.

Pressetalsmann i Eni, Andreas Wulff, forteller til Petronord at Eni har startet arbeidet rundt boringen av brønnen 7120/12-5 i Lunde-prospektet.

– Vi har nå gjennomført oljevernøvelse i forbindelse med Lunde-brønnen, så vi er godt i gang der oppe, sier pressetalsmann i Eni Norge, Andreas Wulff.

Klif understreker i sin konklusjon at de forutsetter at Eni vil etablere en tilfredsstillende beredskap i henhold til de kravene som er stilt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger