Publisert 10. desember 2007

Global oppvarming kan føre til væpnede konflikter, regional uro og krig. Det skriver FNs miljøprogram (UNEP) i en ny rapport som blir publisert i forbindelse med FNs klimakonferanse på Bali.

NTB

Rapporten ble presentert bare noen timer før utdelingen av Nobels fredspris til Al Gore og FNs klimapanel.

Global oppvarming og ekstremvær kan føre til økt kamp om drikkevann og andre naturressurser, og dette vil ramme svake stater hardest, skriver UNEP.

– Hvis vi ikke tøyler den globale oppvarmingen, vil svake stater kunne bryte sammen under presset, advarer klimaforskeren Hans Schnellhuber, som er en av rapportens forfattere.

UNEP retter søkelyset mot regioner hvor det er spesielt stor fare for væpnede konflikter som følge av klimaendringer.

I Nord-Afrika kan oppvarming føre til mangel på drikkevann og minkende avlinger. Sammen med befolkningsvekst og svak politisk styring kan dette øke faren for politiske kriser og folkevandringer.

I Sør-Asia er spesielt India, Pakistan og Bangladesh truet av global oppvarming. Millioner av mennesker kan miste drikkevannet som følge av at isbreene i Himalaya smelter, mens økende vannstand og sykloner truer folk som bor langs kysten.

I Kina kan den globale oppvarmingen føre med seg hetebølger og tørkeperioder, og dette kan føre til ørkendannelse og vannmangel i deler av landet. Kina er også truet av økende vannstand og sykloner.

I Sahel-området i Afrika kan global oppvarming forverre de eksisterende problemene med svake stater, borgerkriger og store flyktningstrømmer.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger