Publisert 4. februar 2000

– Klimaendringene åpner et enormt marked for lavkarbonteknologi. Hvem tør å være banebryterne?,Det var utfordringen generalsekretær i WWF Norge, Rasmus Hansson hadde til deltakerne på Offshore Strategikonferansen i Stavanger tirsdag. Klimaendringene gir eksepsjonelt inntjeningspotensial for lavkarbonløsninger, og lavkarbonmarkedet blir enormt. I følge IEA blir det 2.000 milliarder dollar, sa Hansson.
– Tallet er sannsynligvis tatt litt ut av løse lufta, men markedet blir stort. Klimaendringen er den største markedsendreren i historien.

Fem år til deadline
WWF-sjefen fremla tall som viser at vi har mellom fem og ti år på å endre kursen radikalt, før klimaendingene blir farlige.
– Problemet med FNs klimapanels tall, er at de sier det er ti prosent sjanse for den klimaendringene blir farlige. Dermed tar folk sjansen. Hadde det vært ti prosent sjanse for at dere (konferansedeltakerne, red. anm.) ville kræsje og dø i bilen på vei hjem, hadde dere gått, slo Hansson fast, og fikk bifall fra salen.

Nei til tjæresand
Hansson stiller seg meget kritisk til StatoilHydros utvining av tjæresand i Canada.
– Det er en av de mest grisete måtene å utvinne olje på som finnes. Faktisk er det så ille, at California, med Governator i spissen, vurderer å forby drivstoff fremstilt av tjæresand, kunne han fortelle. Bortforklaringer av typen «det er bare en del av vår virksomhet» godtok han ikke.
– Selskapet skal investere 90 milliarder kroner i prosjektet. Det gjør det til en strategisk investering, sa han.

– Norge skal være en energinasjon
Hansson mener StatoilHydro, og andre selskapet må innse at det må investeres i lavkarbonløsninger som for eksempel vindmøller.
– En havvindmøllepark på 40 ganger 60 kilometer, omtrent som et oljeflak, kan produsere så mye som 125 TW/h. Det tilsvarer vår samlede vannkraft. Beregninger viser at potensialet langs norskekysten er 1.400 TW/h! Bygges det ut, kan vi virkelig kalle oss en energinasjon, sa Hansson.
-Oljeindustrien har midlene som kunne vært investert i noe slikt, Men da kan man ikke bruke penger på tjæresand samtidig. Det blir enten eller.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger