Publisert 3. desember 2007

FNs klimakonferanse åpnet på Bali mandag, til advarsler om at den vakre ferieøya selv kan bli et av klimaendringenes første offer.

NTB

Kart: Wikipedia

Bali og andre naturskjønne steder kan bli tapte paradiser dersom vi ikke klarer å bremse klimaendringene, sa lederen for FNs klimakonvensjon, nederlenderen Yvo de Boer, under åpningen av den to uker lange konferansen.

Indonesias miljøvernminister Rachmat Witoelar, som er konferansens president, viste til at all rimelig vitenskapelig tvil om faren for menneskeskapte klimaendringer er borte, og at det nå er politikernes ansvar å følge opp.

Klimakonferansen på Bali samler utsendinger fra rundt 190 land. De skal prøve å bli enige om mandat og tidsplan for forhandlinger om en ny internasjonal klimaavtale som skal erstatte Kyotoavtalen når den utløper i 2012.

Målsettingen er å få en ny avtale på plass til klimakonferansen i København i 2009.

Det er ventet at tiltak for å verne tropeskog blir et sentralt tema på konferansen. Avskoging står for 20 prosent av verdens CO2-utslipp. Stans i avskogingen blir framholdt som et av de billigste og mest effektive klimatiltakene.

Klimakonferansen skal også diskutere støtte til sårbare utviklingsland, for å gjøre dem bedre i stand til å møte klimaendringer som uansett kommer. Rike land har tidligere lovt å bidra til et tilpasningsfond for utviklingsland, men til nå har ikke pengene kommet på bordet.

Klimaproblemene er skapt av den rike verdens energiforbruk, men det er fattige utviklingsland som er mest sårbare for skadevirkningene.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger