Publisert 4. februar 2000

Rapporten fra Klimakur 2020 ble levert til miljøvernminister Erik Solheim dag. – Mange av tiltakene vil kunne bidra til å skape arbeidsplasser innen grønn energi, sa Solheim.

ERIK SOLHEIM:Klimatiltakene haster.

I dag la Klimakur 2020 fram sine forslag til tiltak som kan bidra til å oppnå det nasjonale målet for utslipp av klimagasser. Miljøvernminister Erik Solheim var til stede da resultatene fra rapporten ble lagt fram av Klima- og forurensingsdirektoratet, i samarbeid med Oljedirektoratet, Noregs vassdrags- og energidirektorat, Statens vegvesen og Statistisk sentralbyrå.

– Det er ikke tvil om at mange av tiltakene som står her haster. For mange industrier og områder vil tiltakene kreve en rask beslutning. Det vil i noen tilfeller også bli dyrere jo lenger vi venter, sa Solheim når han ble tildelt rapporten.

Regjeringen skal nå utlyse en bred høring hvor alle sektorer og industrier i Norge skal gi sine bidrag til rapporten. Solheim minnet i den anledning om at vi må fokusere på tiltak og ikke beskyldninger.

– Ikke bruk pekeleken på hverandre, men se heller på hva deres industri kan bidra med. Det viktigste til syvende og sist er at summen går opp, og at kanskje noen industrier vil ha færre tiltak enn andre, sa Solheim.

Til tross for at flere av tiltakene vil være vanskelige å gjennomføre, og koste store summer, påpekte Solheim mulighetene som foreligger av en slik klimarapport.

– Mange av tiltakene i denne rapporten vil kunne bidra til å øke antall arbeidsplasser innen grønn energi. Det ligger også store muligheter her, sa Solheim, og pekte på Sør-Korea som et foregangsland.

– De leverte den grønneste krisepakken under finanskrisen av alle land. Grønn teknologi er for Sør-Korea i dag hva skipsbygging en gang var, sa Solheim.

Direktør for Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif), Ellen Hambro, minnet også Solheim om at flere av tiltakene Klimakur 2020 har sett på må gjøres raskt.

– Det tar tid fra forslag blir fremmet til ting begynner å skje ute i den virkelige verden. Vi har snudd hver eneste stein i arbeidet med denne rapporten, og tror selv vi har levert et godt beslutningsgrunnlag for Regjeringen. Dere skal nå gjøre de modige valgene, vi har bare belyst hvilke alternativer som finnes, sa Hambro under overrekkelsen av rapporten til miljøvernministeren.

– Les også: Slik blir norsk sokkel renere

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger