Publisert 25. juli 2006

Hydro leverer et resultat før skatt i andre kvartal på 15,9 milliarder kroner. Etter at statskassen har fått sitt, sitter selskapet igjen med 5,4 milliarder kroner.

NTB

– Dette er, selv om det begynner å bli litt forslitt, rekordtall, fastslo konsernsjef Eivind Reiten da han presenterte tallene for andre kvartal ved Hydros hovedkontor på Vækerø tirsdag morgen.

For samme kvartal i 2005 var resultatet før skatt 11,2 milliarder kroner. Driftsresultatet for andre kvartal endte på 14,6 milliarder kroner, mot 11,3 milliarder kroner i 2005. Totalt endte driftsinntektene på 51,4 milliarder kroner i andre kvartal.

Høy oljepris
Den rekordhøy oljeprisen sikrer pen bunnlinje for energigiganten, selv om også kostnadene stiger i et marked med så høyt press. Alle underleverandører av rigger og utstyr tjener også gode penger, og utfordringen er å skaffe seg rigger for å holde produksjonen oppe.

– Vi er veldig fornøyde med at vi har sikret oss riggkapasitet til å gjennomføre boreprogrammer både i Norge og Mexico. Prisen er høy, men det er jo også oljeprisen. Så det går ikke så verst, likevel, er Reitens understatement.

Ikke desto mindre jobber Hydro knallhardt for å holde kostnadene nede.
– Vi har ingen spesielle spareprogrammer på gang annet enn det løpende jaget etter lavere kostnader, sier Reiten.

De gode tidene viser seg også i at Hydro ikke vinner så mange nye tildelinger.
– Vi kjøper ikke olje- og gassaktiva på auksjon for enhver pris, konstaterer Reiten.

Produksjonsproblemer
Ifølge konsernsjefen hadde Hydro et kontantutlegg på svimlende 19 milliarder kroner i andre kvartal, uten at det påvirket gjelden i særlig grad.

– Det sier det meste om inntjeningen for tiden, konstaterte Reiten tørt.

Men ikke alt stiger til himmelen. Oljeproduksjonen er lavere enn ventet. Det skyldes uforutsett lang nedstengning av produksjon i Canada på grunn av vedlikehold. I tillegg tar det lengre tid enn ventet å få reparert skadene på riggene i Mexicogulfen etter orkanen Katrina som rammet i fjor høst.

Markedsforholdene for magnesium er så krevende at Hydro rett og slett vurderer å gå ut av magnesiumvirksomhet. Det vil i så fall i første rekke ramme selskapets største fabrikk i Canada.

Innen aluminium bruker Hydro en milliard kroner for å stenge ned verkene i Stade og Hamburg i Tyskland, samt Årdal og Høyanger i Norge. 700 millioner er allerede betalt ut, mens 300 millioner kroner vil påløpe i nedstengingskostnader andre halvår 2006.

Men Stade er solgt og to kjøpere har dermed overtatt kostnadene for industriområdet.
– Det gir oss ryddig økonomi og sysselsetting for en del av dem som mistet jobben, sier Reiten.

Kan ta ut mer
Den bedrede inntjeningen skyldes særlig høyere olje- og gasspriser, samt høyere priser på aluminium. Driftsresultatet var 32,5 milliarder kroner for første halvår 2006, sammenlignet med 23 milliarder kroner i første halvår 2005, en økning på 41 prosent.

De høye oljeprisene gjør at selskapet oppjusterer oljeprisanslaget også for nye prosjekter. I fjor opererte Hydro med et oljeprisanslag på 18 dollar fatet for å vurdere lønnsomhet i nye prosjekter, nå er anslaget 35 dollar per fat. Dermed kan for eksempel såkalte haleproduksjoner i Nordsjøen bli lønnsomme.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger