Publisert 4. februar 2000

Verdens dypeste fjernstyrte «hot tap»-operasjon er gjennomført på Norske Shells Ormen Lange-felt i Norskehavet. Operasjonene fant sted på 860 meters dyp.

En «hot tap»-operasjon innebærer at man kobler seg på et rør som er i drift. De to operasjonene ble utført i begynnelsen av august for å knytte en ny bunnramme til Ormen Lange-feltet, melder StatoilHydro.

DYPT: Ormen Lange-feltet ligger nedenfor det
undersjøiske Storegga-raset.

– Ved fjernstyrt «hot tap» brukes mye av den samme teknologien som ved hot tap-operasjoner gjennomført med dykkere, men teknologien er videreutviklet og tilpasset det trykket og de forholdene som er på denne dybden, sier Bjørn Kåre Viken, direktør for Marin teknologi og operasjoner i StatoilHydro, i en pressemelding.

Tett overvåket
Under operasjonen var det plassert 100 sensorer, 23 kamera og 18 undervannscomputere for å sørge for at operasjonen gikk bra.

– Denne teknologien, hvor StatoilHydro er verdensledende, vil være viktig også for fremtidige prosjekter. Ved utbygging av modne områder vil dette være en teknologi som vil gi vesentlige besparelser fordi den åpner for å benytte eksisterende rør, melder selskapet.

– Da kan produksjon fra marginale felt kobles opp mot eldre infrastruktur med god kapasitet. Det er også tryggere å bruke fjernstyrt hot tap enn å bruke dykkere, i tillegg til at det er mulig å gjennomføre operasjoner på dypere vann, forklarer Viken.

Risikofylt
«Hot tap»-operasjoner er relativt risikofylte, og StatoilHydro fikk kraftig kritikk etter at en «hot tap»-operasjon gikk galt på Statfjord A i mai i fjor. Da endte det opp med at 1.200 kubikkmeter oljeholdig vann ble pumpet ut i sjøen.

Norske Shell er driftsoperatør på Ormen Lange-feltet og har en andel i feltet på rundt 17 prosent. Hydro var utbyggingsoperatør, og StatoilHydro har nå en andel på 28,92 prosent i feltet, mens Petoro har 36,47 prosent, Dong har 10,34 prosent og ExxonMobil har 7,23 prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger