Publisert 4. februar 2000

En fersk granskningsrapport etter en kondensatlekkasje på Kollsnes 19. mai avdekker flere brudd på regelverket. StatoilHydros styrende dokumenter viser arbeidsprosesser i detalj, men har ikke blitt fulgt.

Granskningen har påvist avvik knyttet til manglende trekking av flensebolter, manglende verifikasjon av trekking av flensbolter før overlevering av system fra leverandør til StatoilHydro, og manglende ivaretakelse av påseplikten, heter det i en pressemelding fra Petroleumstilsynet.

Det var i totiden tirsdag 19. mai det ble oppdaget en gasslekkasje på Kollsnes. Lekkasjen førte til nødavstengning og evakuering av anlegget. Kondensatet ikke ble antent og ingen personer kom fysisk til skade, men hendelsen kunne ha krevd menneskeliv.

– Det var ikke noe utslipp til sjø, og størstedelen av totalvolumet fordampet til luft. De faktiske konsekvensene av hendelsen var begrensede materielle skader og cirka tre døgns produksjonsstans. Imidlertid er hendelsens potensielle konsekvens alvorlig, med mulighet for dødsfall, alvorlig personskade og betydelige materielle skader, skriver Petroleumstilsynet.

Utslippet er beregnet til 12 tonn kondensat.

– Typisk for alle avvikene er at arbeidsprosessene i detalj er beskrevet i StatoilHydros styrende dokumenter, men prosedyrene følges ikke, konkluderer Petroleumstilsynet i granskningsrapporten.

Rapporten har nå blitt sendt til Gassco AS, StatoilHydro ASA og Aibel AS. Petroleumstilsynet har bedt selskapene svare på funnene, og ber også om redegjørelse for hvordan regelbruddene vil bli håndtert.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger