Kommentar: Ikke tro på det du hører!
Glenn Stangeland
27. november 2017
Kommentar: Ikke tro på det du hører!
Glenn Stangeland
27. november 2017

Kommentar av Glenn Stangeland, redaktør i Petro.no

Når Total nå selger seg ut av Martin Linge og Garantiana, er dette et klart uttrykk for at selskapet sin interesse for norsk sokkel har kjølnet kraftig.

Martin Linge skulle gjenreise Total som en «betydelig operatør» i Norge. Slik blir det altså ikke.

Utbyggingen har hatt store forsinkelser, og prislappen er blitt stadig høyere. En tragisk ulykke ved verftet, har også kastet lange skygger over prosjektet.

Total har endret strategi og føyer seg inn i rekken av giganter som åpenbart ikke fristes av mulighetene for videreutvikling på norsk sokkel.

Selskapet ønsker i stedet å fokusere på ikke-opererte eiendeler som Snøhvit, Johan Sverdrup og Ekofisk.

Det betyr at Total i praksis tar en ExxonMobil.

Det amerikanske selskapet solgte tidligere i år alle sine opererte eiendeler til Point Resources og gikk fra å være et aktivt driftsselskap til å bli en passiv medeier.

Da Total tidligere i år kjøpte Maersk Oil og ble medeier i Johan Sverdrup, skrev jeg følgende:

«De store linjene i avtalen synes å gavne norsk sokkel som helhet. Hovedsakelig fordi man har fått en internasjonal gigant inn som medeier i Johan Sverdrup-feltet.

Parallelt bygger Total opp en større driftsorganisasjon i Norge for nok en gang å innta operatørrollen når Martin Linge kommer i drift. Total har i tillegg utbyggingsplaner for Garantiana-funnet og er allerede til stede i Barentshavet gjennom eierskap i Snøhvit.

Summen av dette signaliserer et selskap med store ambisjoner på norsk sokkel og en internasjonal gigant som melder seg på samtidig som flere av de andre store melder seg av.»

Så feil kan man altså ta.

Med dagens nyhet om salget av Martin Linge og Garantiana, synes det merkelig at selskapets norgessjef Pierre Bang for bare to uker siden snakket varmt om vekstambisjonene sine på Operatørkonferansen i Stavanger.

«Ikke tro på det dere hører», sa Bang da han omtalte skriverier om at Total ønsker å trappe ned virksomheten i Norge. 

Det hadde han rett i; man skal ikke tro på det man hører. For som alltid, snakker handling tydeligere enn ord.

I 2012-2013 kjørte Total en PR-kampanje der de frontet å ha «Store ting på gang».

Disse tingene er åpenbart blitt mye mindre.