Publisert 1. april 2008

Kommunene ønsker å utsette spørsmålet om avtalefestet pensjon (AFP) til lønnsoppgjøret i 2009.,NTB

Mens LO, NHO og regjeringen krangler så busta fyker om AFP i årets tariffoppgjør, ønsker KS (kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) å gå utenom alt som smaker av pensjon i sitt lønnsoppgjør som starter mandag 7. april. Årsaken er blant annet at kommunene mener de trenger mer tid til å behandle et så komplisert tema.

– Vi har mange utfordringer knyttet til pensjon i kommunal sektor. Vi ønsker ikke å gå inn i forhandlinger om pensjon, herunder AFP, før vi kjenner flere av premissene for det nye pensjonssystemet som skal tre i kraft fra 2010. Derfor ønsker vi å utsette disse spørsmålene til lønnsoppgjøret i 2009, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS til NTB.

KS forhandler for 429 kommuner, 18 fylkeskommuner og 450 bedrifter.

Forutsigbar
Kommunene skal tilpasse både sin tjenestepensjonsordning og sin AFP til den nye pensjonsreformen. Dette er en jobb som ikke er gjort over natten. I tillegg har kommunene utfordringer knyttet til spørsmålet om ytelsesbasert eller innskuddsbasert pensjonsordning, samt spørsmålet om særaldersgrenser knyttet til pensjon for visse grupper.

Stortinget har gjennom sitt pensjonsforlik gått inn for at kommunene skal ha en ytelsesbasert pensjonsordning. Det innebærer i korte trekk at bedriften bestemmer det fremtidige pensjonsnivået for de ansatte.

– Jeg ser ikke noe poeng i å utfordre Stortinget på dette punktet, men det er klart at de nye pensjonsordningene i kommunal sektor må bli forutsigbare og mer økonomisk bærekraftige enn dagens pensjonsordninger, sier administrerende direktør i KS, Olav Ulleren, til NTB.

Mer arbeidskraft
De fleste av landets kommuner har lagt inn 5 prosent lønnsvekst i budsjettene. Spørsmålet er om lønnshungrige kommuneansatte nøyer seg med det.

– En lønnsøkning på over 5 prosent kan føre til at kommunene må kutte i tjenestene, sier Ulleren.

Han viser til at halvparten av landets kommuner gikk med underskudd i 2007. Samtidig peker han på at Kommune-Norge sliter med rekrutteringsproblemer.

– En av de viktigste utfordringene for kommunene i dette lønnsoppgjøret blir å rekruttere og beholde arbeidskraft. Kommunesektoren må bli mer attraktiv og sektoren trenger et betydelig kompetanseløft for å møte rekrutteringsproblemet, påpeker Ulleren en uke før tarifforhandlingene starter.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger