Publisert 4. februar 2000

Kompetansemiljøene i nord har allerede jobbet lenge med forsknings- og kompetansesenteret for petroleumsvirksomhet i Arktis som Ola Borten Moe presenterte i forrige uke.

Forrige uke lanserte Ola Borten Moe det nye forsknings- og kompetansesenteret for petroleumsvirksomhet i Arktis. Ifølge olje- og energiministeren skal dette åpnes sommeren 2013, i ett av de tre nordligste fylkene.

Dette senteret ble allerede nevnt i petroleumsmeldingen i 2011, og miljøer i nord har siden da jobbet med denne tematikken. Deriblant finner vi rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke.

Har laget konsortium
– Det som er viktig er at senteret kommer, og at det kommer i nord, sier rektor ved Universitetet i Tromsø. Og det har Borten Moe slått fast nå, sier Aarbakke til Petro Media News.

Han forteller at de har jobbet med dette siden høsten 2011 da signalene først kom gjennom petroleumsmeldingen.

– Vi har laget et konsortium, der vi har invitert søsterorganisasjonene i Nordland (Bodø-miljøet), Høgskolen i Narvik, Høgskolen i Harstad og i Høgskolen i Finnmark, i tillegg til Iris, Norut og Universitetet i Stavanger. Vi inviterte også NTNU, Sintef, Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen. Av dem har vi fått svar om at de stiller seg avventende, sier Aarbakke.

Han mener at forskningsmiljøene i sør må se på hva industrien gjør og flytte nordover.

– Vi kommer til å bli et nytt Rogaland i Nord-Norge. Hvis vi ser på hva som skjedde på 70-tallet flyttet man seg fra Houston til Stavanger. Det samme kommer til å skje nå, bare nordover. Aker Solutions etablerer seg i Tromsø og Statoil har lagt Drift Nord til Harstad. I Hammerfest syder det av petroindustri, sier Aarbakke.

Når det kommer til lokaliseringsspørsmålet av det nye senteret, vil han helst ikke si noe. Men på direkte spørsmål, vet han i hvert fall hva som ikke er unaturlig.

– Det hadde ikke vært unaturlig i Tromsø, sier han.

Han peker blant annet på at Tromsø er kompetansebyen i nord.

– Fra et kompetanseperspektiv er Tromsø allerede kunnskapsbyen i nord. Av både Hillary Clinton og Jonas Gahr Støre blir vi sett på som verdens arktiske kunnskapsby. Om de tunge forskningsinstitusjonene i sør er smarte, gjør de som industrien, og flytter seg nordover i samarbeid med oss som allerede er her, sier han.

Videre sier han at det viktigste med senteret, er at kvalitet står i fokus.

– Kvalitet blir viktig, at vi får kapasitet gjennom en forskningsarena, med samarbeid og kvalitetsbygging på nasjonal basis, basert i Nord-Norge, sier han.

Lokalisering er underordnet
Styreleder i Petro Arctic, Arvid Jensen, er enig med Aarbakke om at det viktigste er at det havner i nord, og at man ser på dette i et regionalt perspektiv.

– Dette er, om jeg ikke tar feil, en videreføring av nordområdemeldingen. Der har både Høyskolen i Narvik, universitetsmiljøene i Tromsø og Bodø og Norut stilt seg bak og sånn sett gitt et svar til dette. Senteret kommer til å bli liggende der kompetansen er, sier Jensen.

Han mener for øvrig at lokaliseringen av senteret er underordnet.

– Det er viktig at vi unngår en lokaliseringsdebatt. Vi har sterke miljøer fra Helgeland til Hammerfest. å samle dette blir det viktigste, sier han videre.

Jensen mener at tidsrammen på omkring ett år, bør gå greit.

– Så lenge pengene kommer, tror jeg at man skal klare det, sier han.

Administrerende direktør i Norut Narvik, som også er en del av konsortiet, sier at det snakkes om to forskjellige muligheter.

– Enten at det lages ett kraftig senter ett sted, eller at man sprer det utover der kompetansen er: Tromsø, Narvik og Bodø. Men det kommer vel også an på hva departementet mener, sier han.

– Når det kommer til teknologi i nord er det vel Narvik og Tromsø som er aktuelle, sier han.

Han mener at et forsknings- og kompetansesenter i nord, vil være ekstremt viktig.

– Med den utviklingen som skjer nordover nå, er dette absolutt viktig, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger