Publisert 17. desember 2007

Risikoforståelsen på riggene er blitt dårligere fordi mannskapet er yngre og mindre skolerte enn før. Det mener direktør Morten Mauritzen i ExxonMobil.

Mauritzen er direktør for ExxonMobils partneropererte felt på norsk sokkel.

– Den totale erfaringen på en rigg er ofte mindre enn den var før. En større del av mannskapet er både yngre og mindre skolerte. Både hos leverandører og operatører er kompetanse blitt en begrensning, sier han til Oljedirektoratets magasin Norsk sokkel.

Brønnene er dessuten blitt mer kompliserte enn de var for få år siden. De er lengre, dypere og bores ofte under høyt trykk og temperatur. I tillegg bores det mer i modne felt.

Risikoforståelse
Mauritzen mener helhetsforståelsen av risikoen på riggene er svekket.
– I ettertid har vi sett for mange eksempler på at manglende teknisk risikoforståelse har forårsaket store operasjonelle problemer som kunne vært unngått. I verste fall har vi måttet plugge brønnen og bore et sidesteg, sier han.

ExxonMobil bruker ifølge Mauritzen mye mer tid på boring enn planlagt.
– Vi må erkjenne at boring og komplettering er blitt mer komplisert enn før – det gjør at vi må bli flinkere til å identifisere risiko, planlegge deretter og gjennomføre et program som tar hensyn til dette, sier han til magasinet.

Ledelsesinvolvering
Ifølge Norsk Sokkel deltar ExxonMobil i mer enn 1000 brønner årlig, hvorav 80 prosent er egenopererte. Mauritzen sier at selskapet i Norge bygger på denne erfaringen for å bedre resultatene.

– Kravene til gjennomgang av utstyr og boreprosedyrer er ekstra strenge for komplekse brønner – dette foregår på tvers av funksjoner. Det vil si at bore- og undergrunnsmiljøene må samarbeide tett for å få den samme risikoforståelsen før beslutningen tas. Detaljert ledelsesinvolvering på høyt nivå innenfor de ulike disipliner er vesentlig, sier han.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger