Kompleks geologi i Barentshavet setter store krav til overvåking

Mulighetene er store i nord, men kompleks geologi og grunne reservoar setter store krav til sikkerhet og overvåking, sier John Even Lindgård.
Publisert 6. april 2016

Octio er et teknologiselskap med fokus på systemer og løsninger som overvåker reservoarer under boring og under produksjon fra havbunnen. Selskapet er lokalisert i Bergen og Harstad.

Overvåker injeksjonsbrønner

Et av formålene med Permanent Reservoir Monitoring (PRM) er å overvåke injeksjonsbrønner ved bruk av akustiske signaler fra reservoaret for å unngå lekkasje til omgivelsene.

– Sanntids mikroseismisk monitorering av undergrunnen øke operasjons-sikkerheten. Vårt system lytter kontinuerlig og gir beskjed i samme øyeblikk som endringer oppstår. Teknologien anser jeg som særlig viktig i Barentshavet, et område med kompleks geologi og grunne reservoarer, sier Lindgård, og legger til.

– Sikker og miljøvennlig drift er et udiskutabelt krav. Men det finnes dessverre flere eksempler – over hele verden – på selskap som ikke tar sikkerhet på alvor. Dette skader naturligvis bransjens omdømme.

Satser i nord

Octio følger sin strategi om å satse i nord, til tross for et labert petroleumsmarked med oljepriser som svinger rundt 40 dollar fatet.

– Oljebransjen må tenke langsiktig, og den strategien følger også Octio. Flere av de store oljeselskapene satser i nord, og det tolker jeg positivt. Lav oljepris påvirker naturligvis selskapenes borestrategi, men man kan ikke slutte å lete etter olje og gass, sier Lindgård.

Største olje og gass-region

Petro Foresight 2016 ble presentert i februar i år. Rapporten peker på både muligheter og utfordringer i nord, og hevder at Nord-Norge vil være Norges største olje- og gass-region fra 2040.

– I rapporten regner man med høyere oljepris i løpet av dette året. Investering og operasjonskostnader forventes å nå 70 milliarder hvert år fra 2020. Samlet sett vil hele regionen se en kraftig vekst i aktiviteten fremover, med en gjennomsnittlig årlig vekst rundt 18% frem mot 2020. Her ligger det naturligvis store muligheter for leverandørindustrien i nord, sier John Even Lindgård.

Les også: Balansepris ned mot 45 dollar fatet i Barentshavet – Petro.no

Les også: Betydelig leverandørmarked innen olje- og gass i nord

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger