Publisert 23. september 2008

Mange kongressrepresentanter uttrykker skepsis og tvil om den enorme redningspakken for finanssystemet, og stiller harde krav til administrasjonen.

NTB

Enkelte på høyresiden ønsker å avvise hele pakken fordi de ikke mener staten har noe med å gripe inn i markedet, mens noen på venstresiden mener det er galt å redde bankene fra en krise de selv har skapt med uansvarlig profittjag.

Mange er skremt over den enorme makten som staten får i finansmarkedet, og de spør seg om redningsaksjonen vil ende med at staten blir sittende igjen med en gigantisk gjeld.

Bare få uker før valget er de også opptatt av å vise velgerne at de kan være tøffe i sine krav, og få noe ut av situasjonen som kommer velgerne til gode.

De fleste sier at de innser alvoret og at de vil vedta pakken dersom Det hvite hus går med på de endringene og tilleggene de krever.

Frykt i markedet
Men markedet frykter at dragkampen om redningspakken skal dra ut i flere uker. Både aksjekursene på Wall Street og dollarkursen falt markert mandag som konsekvens av uroen markedet føler.

Det hvite hus presset på for å få redningsaksjonen vedtatt.
? Det får omfattende konsekvenser om vi ikke handler. Velgerne ønsker å se republikanere og demokrater, Det hvite hus og Kongressen, komme sammen for å løse dette problemet så fort som det fortjener, sa president George W. Bush.

Men selv om markedet falt og uroen spredte seg, sa ledende kongressmedlemmer at de ikke vil la seg presse til å vedta det største offentlige inngrepet i markedet i amerikansk historie uten å sørge for å få på plass skikkelige kontrollmekanismer.

? Vi kommer ikke til å sende en blank sjekk til Det hvite hus, sa presidenten i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi.

Heller ikke den demokratiske flertallslederen i Senatet, Harry Reid, vil la seg presse.
? Bush-administrasjonen har bedt Kongressen om skrive under på sitt lovforslag uten alvorlig debatt og uten forsøk på å forbedre det. Men det kommer ikke til å skje, sa Reid.

Bedre kontroll
Demokratene krever bedre kontrollmekanismer, hjelp ikke bare til bankene, men også til vanlige amerikanere som er rammet av boligkrisen og tak på hvor mye topplederne i bankene kan tjene eller ta med seg hvis de må gå.

Barney Frank som leder Kongressens bankkomité, mener at bankene må gi fra seg noe av sin kapital til et statlig fond for kjøp av råtne lån.

Mange republikanere som i utgangspunktet er enig med finansminister Hank Paulson i at planen må vedtas raskt og uten større endringer, mener også at den må overveies nøye.
? Det er ingen tvil om det er en voksende krise i finansmarkedet vårt. Men vi må ikke gå så fort fram at det skaper mer krise for amerikanske familier og skattebetalere, sa republikaneren Jeb Hensarling.

Men en republikaner sa at ideen ikke vil fungere og mener at Kongressen må avvise planen og lete etter andre måter å løse krisen på.
? Jeg frykter at planen verken vil fungere eller er bred nok. Jeg synes det ville være dumt å kaste bort så mange av skattebetalernes penger for å teste ut en idé som er så hastig satt sammen, sa Alabama-senator Richard Shelby.

Finansdepartementet er imot ideen om at bankene må gi fra seg kapital, og skeptisk til å begrense hvor mye banktoppene kan tjene, men ser ut til å godta å opprette en tilsynsordning for å overvåke redningsaksjonen og å gjøre noe for å redusere antall amerikanere som mister sine hjem.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger