Publisert 4. februar 2000

Flere av kontraktene for de store offshore vindkraft-utgbygginene kommer aldri på anbud. – Det gjelder å vise tilstedeværelse og bruke nettverket, sier forretningsutvikler for energi og engineering i One North East, Ray Thompson.

Thompson var til stede under Arena NOWs havvindseminar i Stavanger, fredag. One North East fungerer som tilrettelegger for bedrifter som ønsker å drive business i Storbritannia. Flere norske bedrifter har tatt kontakt med Thompson med ønske om å ta del i det britiske vindkrafteventyret.

RAY THOMPSON: Oppfordrer folk til å komme seg ut og knytte kontak-
ter for å sikre seg en del av vindkrafteventyret. (Foto:HENRIK SALTHE)

– Vi har sett stor interesse blant norske selskaper, og jeg tror det er store fordeler ved at vi allerede har et etablert samarbeidsnettverk fra olje- og gassindustrien. Konsesjonene for runde tre i Storbritannia er delt ut, og det er garantert det rette tidspunktet for å satse mot det britiske vindkraftmarkedet nå, sier Thompson til Oilinfo.

Estimater tilsier at det skal investeres 100 milliarder pund i runde tre av den britiske havvindsatsingen. Det tilsvarer rundt 950 milliarder kroner.

– Her foreligger det enorme muligheter, siden alt som skal skapes ikke finnes fra før. Men det er viktig å være til stede og bruke nettverket. Mesteparten av kontraktene legges ikke ut som formelle anbud, så det nytter ikke å sitte og vente på tilbudet. Dere må komme dere ut på konferanser, nettverke og bruke tiltak som Arena Now, sier Thompson.

Han oppfordrer bedriftene til å skaffe seg en liste over hvem som forsyner og hvilke kvalifikasjoner som trengs.

– De gode mulighetene ligger i å kunne tilby løsninger som reduserer kostnader, i og med at kostnadene må såpass mye ned i offshore vindkraft for lønnsomhetens skyld, sier Thompson.

– Vil mangelen på et hjemmemarked være et hinder for norske bedrifter?

– Det trenger ikke være en ulempe. Både Norge og Storbritannia har lang erfaring fra olje og gass, og kan dra erfaringer fra det. Dette er en internasjonal industri, og for eksempel Doggerbank-utbyggingen er like nær Norge som den er til Storbritannia på grunn av at den ligger såpass langt til havs, svarer Thompson til Oilinfo.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger