Kontraktsrush ved årsskiftet

Publisert 20. mars 2013

V&M -rammekontrakter for over 20 milliarder kroner skal opp til fornying eller ut på anbud de neste to årene.,

Rammekontrakter for til sammen 29 eksisterende felt på norsk sokkel utgår i løpet av 2014, de første allerede i april, viser en oversikt Petromagasinet har laget. Til sammen hadde nevnte rammekontrakter en verdi ved tildeling på opptil 22.4 milliarder kroner, og da var ikke opsjonene inkludert

Dette betyr at i løpet av siste halvår 2013 og første halvår 2014, vil rammekontraktene for disse 29 feltene enten komme ut på anbud, eller avtalte opsjoner bli realisert.

BP først

De første feltene hvor V&M -rammekontraktene utløper, er for BPs Ula , Valhall, Skarv, Hod og Tambar . I dag er disse samlet i en stor kontrakt, med Aker Solutions som kontraktør.

Avtalen, som ifølge Aker Solutions har en samlet verdi på mellom 800 millioner og 1.2 milliarder, inkluderer Engineering, Procurement, Construction, Installation og Commissioning (EPCIC). Kontrakten varer to år, går ut i april 2014 og er en opsjon som ble erklært/realisert i mars 2012.

Statoil størst
Neste runde med kontrakter som går ut er i juli 2014, når Statoil enten erklærer opsjoner og forlenger V&M -rammekontrakter, eller gjør utskiftninger på kontraktørsiden. Da Statoil delte ut kontraktene i 2010, utvidet de antallet kontraktører til fem, og sikret seg større bredde i antall leverandører. Samtlige rammekontrakter er EPCIC, og ble signert for fire år, pluss to to-års opsjoner.

Også her er Aker Solutions blant aktørene, med ansvaret for Snorre-, Gullfaks-, Åsgard og Visund feltene. Verdien er ifølge Aker Solutions på rundt 4.4 milliarder kroner.

Reinertsen ble tildelt rammekontraktene for Troll, Heimdal, Grane og Heidrun under en avtale selskapet fortalte Adresseavisen hadde en verdi på rundt 4 milliarder kroner. Apply Sørco fikk ansvaret for Kvitebjørn og Brage under en 880-millioner kroners avtale, og Fabricom Sleipner under en avtale verdt mellom 1.6 og 2 milliarder kroner.

Størst blant Statoils V&M -kontraktører er likevel Aibel, som landet kontraktene for Oseberg, Huldra, Veslefrikk, Njord, Kristin og Norne , såvel som landanleggene på Melkøya ( Snøhvit), Kollsnes , Kårstø og Sture. Kollsnes og Kårstø ble signert på vegne av Gassco. Ved tildelingen fortalte Aibel Petro.no at verdien for deres andel var verdt mellom 8 og 9 milliarder kroner.

Sene julegaver til kontraktørene

Ved utgangen av 2014, nærmere bestemt desember, går rammekontrakten for ”mindre modifikasjoner” på Mongstad -anlegget ut. Aker Solutions er kontraktør, og avtalen har en verdi på 360 millioner kroner.

Også Aker Solutions V&M -rammekontrakter for Talismans Gyda – og Yme felt ut. Ved kontraktsinngåelse ble verdien for de tre årene (pluss en seksårs-opsjon) anslått til 870 millioner kroner, men med alt som har skjedd rundt sistnevnte felt, er det tallet i beste fall usikkert, uten at Aker Solutions kan lastes for det.

Tre i 2015, en i 2016

Allerede i januar 2015 går Fabricoms V&M -rammeavtale med Marathon over sistnevntes Alvheim -felt ut etter fire år. Operatøren vil før det ha erklært den første av to ettårs-opsjoner, eller ha signert en ny avtale. Den gamle avtalen var verdt rundt 500 millioner kroner.

I september går rammeavtalen mellom Eni og Apply Sørco for drift og vedlikehold på Goliat ut, men avtalen har opsjoner på to pluss to år. Avtalen er verdt 150 millioner kroner.

I desember samme år går V&M -rammeavtalen Eni har med Apply Sørco for Goliat ut, men også her er det opsjoner på to pluss to år. Avtalen er verdt omkring en milliard kroner.

Kun en V&M rammeavtale går ut i 2016 (mai), men til gjengjeld er dette gigantavtalen Aibel har med ConocoPhillips for alle installasjoner i Greater Ekofisk -området. Verdien for EPCIC -avtalen, som har en løpetid på fem år pluss opsjoner for tre pluss tre år, er ifølge NRK på rundt fire milliarder kroner.

GDF Suez, ExxonMobil og Shell

I mai 2017 ebber rammeavtalen (EPCI) for modifikasjoner som GDF Suez signerte med Fabricom over Gjøa -feltet ut, men avtalen har opsjoner for to pluss to år. Verdien er 500 millioner kroner.

Måneden etter går V&M -rammeavtalen ExxonMobil har signert med Aker Solutions for Balder, Jotun og Ringhorne ut. Heller ikke i dette tilfellet er verdien oppgitt, men den femårige avtalen har to femårs-opsjoner. Aker Solutions har hatt V&M rammekontrakten for ExxonMobil siden 1998, og ved sist forlengelse var avtalen verdt mellom 150 og 200 millioner kroner per år.

Shell skal i februar 2018 fornye modifikasjons-rammeavtalen med Aibel for Draugen -feltet, og har opsjoner for to pluss to år. Draugen-avtalens verdi er oppgitt til en milliard per år, til sammen 6 milliarder kroner.

I april samme år går modifikasjons-rammeavtalen med Kværner for Shells Nyhamna -anlegg ( Ormen Lange ) ut. Avtalen, som har opsjoner på to pluss to år, hadde en opprinnelig verdi på 6 milliarder kroner, men ble oppgradert til 11 milliarder kroner i april 2012 ettersom omfanget av modifikasjonen (blant annet grunnet at Polarled/Aasta Hansteen kommer inn) ble klarlagt.

For å se en fullstendig oversikt over kontraktene, se Petromagasinet utgave 1, 2013.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger