Publisert 30. oktober 2006

Skjerpet kontroll med utskriving og oppfølging av sykemeldinger er hovedgrepet som skal redde IA-avtalen.

NTB

Regjeringen har lagt fram en skisse for hvordan sykefraværet skal reduseres og utbetalingene til sykelønn kuttes.

LO-leder Gerd-Liv Valla bekrefter at det på mandagens forhandlingsmøte i det såkalte IA-utvalget ble lagt fram en skisse for hvordan arbeidsgiversiden skal gjøre en sterkere innsats for miljøet på arbeidsplassene.

– Det kan bli snakk om å se nærmere på legenes sykemeldingspraksis og hvordan bedriftshelsetjenesten virker, sier Valla. Hun bekrefter at dette er hovedgrepet som forhandlingene nå dreier seg om.

LO-lederen er tilhenger av en utvidet ordning med graderte sykemeldinger og viser til sine egne erfaringer etter ryggbruddet.

Valla gikk mandag direkte fra forhandlingsmøtet i regjeringsblokken til landsmøtet i Norsk Tjenestemannslag for å snakke om nettopp sykelønnsordningen. Etter talen bar det rett til Gardermoen for å nå et fly til Wien og et møte med landsorganisasjoner i mange andre land.

Riktig spor
– Vi er kommet inn på et riktig spor. Forhandlingene er langt fra ferdige, men vi nærmer oss et opplegg der IA-avtalen blir reddet og sykefraværet går ned. Skissen er i IA-avtalens ånd, sier Valla.

Regjeringens opprinnelig forslag om å pålegge arbeidsgiverne en større andel av kostnadene ved sykefravær synes å være skrinlagt. Utspillet utløste sterke protester fra både arbeidsgivere og arbeidstakere og førte partene i arbeidslivet sammen i en uvanlig allianse mot regjeringen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sa i september, da forslaget ble lagt fram, at partene i arbeidslivet ikke hadde klart å innfri sine forpliktelser om en 20 prosents reduksjon i sykefraværet. Nye grep var derfor nødvendig, og statsbudsjettet for 2007 forutsetter en innsparing på 2,5 milliarder kroner.

Hvilke regnestykker som ligger bak den nye skissen fra Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), kan ikke Valla si noe om.

Ikke regnet på noe
– Vi har ikke regnet på noen ting ennå. Og så vidt jeg har hørt, har ingen i forhandlingene sagt at forslagene i skissen vil beløpe seg til 2,5 milliarder kroner. For oss er det viktigst å sikre at IA-avtalen kan fortsette, sier Valla.

Hun finner det umulig å tro at en rødgrønn regjering skal iverksette tiltak som fører til at IA-avtalen opphører. I talen til NTLs landsmøte betegnet hun avtalen som en diamant, som andre land kommer til Norge for å studere nærmere.

NHO-direktør Sigrun Vågeng sier til VG Nett at legenes rolle i arbeidstakernes sykdom er nøkkelen til mindre fravær. Arbeidsgiverne vil ha bedre tilsyn med at fastlegene gjør jobben sin.

– Legene må følge opp pasientene bedre. I tillegg må det være mulig for arbeidsgiveren å følge opp legenes arbeid, sier Vågeng.

Forhandlingsutvalget som ledes av Stoltenberg personlig, skal møtes siste gang fredag. Neste mandag er det ventet at utvalget legger fram forslag som både regjeringen og de åtte største organisasjonene i arbeidslivet stiller seg bak.

–5. september 2006 var en sorgens dag. Da ble vi presentert for et dårlig forslag som også brøt IA-avtalen. Vi avviste forslaget fordi det ville støte svake grupper ut av arbeidslivet og ikke virke inkluderende. Det var ikke behagelig å gå mot regjeringen, men nødvendig. Nå øyner vi at noe betydelig bedre kan bli resultatet, sa Valla.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger