Publisert 4. februar 2000

I nasjonalbudsjettet for 2010 anslås statens inntekter fra petroleumsvirksomheten i 2009 til 265 milliarder kroner. Neste år regner regjeringen med inntekter på 220 milliarder fra næringen.

Inntekter på 265 milliarder kroner i 2009 er to milliarder mer enn det som ble anslått i revidert nasjonalbudsjett for 2009. Oljeprisen har økt i løpet av året, men dette veies mer eller mindre opp av at gassprisen har sunket, går det fram av en melding fra olje- og energidepartementet.

Bryter man de 265 milliardene noe ned, ser man at 171 milliarder kroner stammer fra innbetalte skatter og avgifter. Statens direkte økonomiske engasjement, som forvaltes av Petoro, bidrar med 77 milliarder kroner, og utbytte fra StatoilHydro utgjør 15,5 milliarder kroner.

– Statens netto kontantstrøm utgjør anslagsvis 26 prosent av statens samlede inntekter i 2009. For 2010 ventes en netto kontantstrøm på om lag 220 milliarder kroner, skrives det.

Inkludert NGL anslås den samlede oljeproduksjonen på norsk sokkel til et snitt på 2,3 millioner fat per dag i 2009, noe som er en nedgang på sju prosent i forhold til 2008. Samtidig som oljeproduksjonen avtar, øker gassproduksjonen.

– I 2009 forventes produksjonen av salgbar gass å bli nærmere 103 milliarder standard kubikkmeter, en økning på rundt sju prosent fra 2008. Produksjonsanslagene er uendret fra Revidert nasjonalbudsjett 2009, skriver Olje- og energidepartementet.

De totale utvinnbare ressursene på sokkelen utgjør i dag 13,4 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter, legges det til. Av dette er rundt 38 prosent produsert, mens en fjerdedel ennå ikke er påvist.

– Et høyt aktivitetsnivå og fokus på økt utvinning på eksisterende felt er svært viktig for å realisere ressurspotensialet på norsk sokkel. I dag er 54 prosent av oljeressursene på norsk sokkel produsert mens kun 22 prosent av gassressursene er produsert.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger