Kraftig fall i oljeinvesteringene globalt

Det internasjonale energibyrået (IEA) roper varsku etter at investeringene i oljesektoren har falt med mer enn $ 300 milliarder siste to år.
Publisert 13. juli 2016

World Energy Outlook 2015, som undersøkte den potensielle effekten av en lengre periode med lavere oljepriser i energimarkedene, har kommet med en oppdatert analyse fra Det internasjonale energibyrået (IEA) som bekrefter at den lave oljeprisen har hatt en negativ innvirkning på investeringer i oljesektoren, dårligere energieffektivitet og ført til at en økt andel av oljeproduksjon kommer fra Midt-Østen.

Kraftig fall i investeringene i oljesektoren
De siste data fra IEA viser at investeringene i oljesektoren falt i 2015, og så igjen i 2016; det første påfølgende fall to år etter hverandre på over tre tiår.

Næringen har kuttet mer enn $ 300 milliarder i utgifter og investeringer siste to år, eller 42 prosent av totalen. En enestående nedgang, tross betydelige reduksjoner i kostnader.
Nord-Amerika utgjorde om lag halvparten av kuttet. Hvis prisene holder seg på dagens nivå, synes det lite sannsynlig at 2017 vil gi et betydelig oppsving.

Midt-Østen dominerer
De nyeste dataene viser også til at oljeforsyningen fra Midt-Østen har nådd historisk høye nivåer, med over 31 millioner fat per dag. Regionen står nå for 35 prosent av verdens oljeforsyninger, det høyeste nivået siden 1975. Økningen i produksjon fra Saudi-Arabia, Irak og Iran, understreker at lavkostprodusenter i Midtøsten fortsatt er meget sentrale i oljemarkedene. Produksjonen fra Midtøsten ventes å stå for det meste av verdens etterspørselsvekst i år.

Produksjonen fra Midt-Østen øker
(Illustrasjon: IEA)

Lav oljepris – større biler
Samtidig fører de lave olje- og bensinprisene til at energieffektiviseringstrender i enkelte land har fått et skudd for baugen.
Forbrukerne har i større grad gått bort fra energieffektive kjøretøy og maskiner, som de favoriserte da oljeprisen var høyere. I USA har salget av SUV vokst med en hastighet omtrent 2,5 ganger raskere enn salget av lette nyttekjøretøy mellom 2014 og 2015.

 

Nyhetsbrev fra Petro.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger