Publisert 21. juni 2007

Fredag legger regjeringen fram den mye omtalte klimameldingen. Men allerede torsdag kom kritikken fra miljøorganisasjonene.

NTB

Basert på lekkasjer fra den kraftig forsinkede klimameldingen kom den ene miljøorganisasjonen etter den andre på banen med kritikk.

– Saken er den at regjeringen har lovet 30 prosent utslippskutt, mens man i realitet legger opp til at utslippene i Norge vil være uendret eller øke fra 1990 til 2020, sier Thomas Palm i ZERO.

Utspillet forutsetter at regjeringen tar nyplantet skog med i klimaregnskapet.

– Dersom regjeringen tar utgangspunkt i prognoser for utslipp istedenfor å ta utgangspunkt i 1990-nivå og i tillegg regner inn 3 millioner tonn CO2-opptak i skog, kan man i verste tilfelle hevde at man tar store utslippskutt innenlands uten å ha oppnådd reelle kutt i forhold til 1990, sier han.

– Absurd
WWF mener Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg er vinneren i regjeringen, selv om lekkasjene vil ha det til at to tredeler av kuttene skal tas hjemme, slik SV og Senterpartiet har krevd.

– Dette er en absurd klimapolitikk, langt verre enn vi hadde trodd var mulig, sier Rasmus Hansson i WWF.

– Verden trenger et konkret utslippstak, men Stoltenbergs klimamelding er en klimastrikk han kan strekke så langt det passer ham. Hvis andre industriland gjør som Norge, blir det totalt umulig å kutte jordas klimagass­utslipp tilnærmet så mye som det er nødvendig å gjøre. Selv om Kina, India og Brasil kutter sine utslipp til null blir det ikke nok hvis Norges politikk blir standarden, sier Hansson.

WWF krever reduksjoner i norske utslipp gjennom en sektorvis ansvarsfordeling som samlet gir en årlig reduksjon på 3,5 prosent.

– Når Stoltenberg legger fram regnskapet for sin første regjeringsperiode om drøye to år, må klimaregnskapet vise 7-8 prosent reduksjon i forhold dagens utslipp, sier Hansson.

Også Lars Haltbrekken og Norges Naturvernforbund er skuffet over det som antas å komme fredag.
– Miljøet har lidd et alvorlig nederlag, sier Haltbrekken til TV 2.

Vil ha forlik
På Stortinget blir klimalekkasjene langt bedre mottatt. Kristelig Folkeparti utfordret regjeringen til å arbeide for et bredt forlik om klimapolitikken. Høyre og Venstre er også innstilt på et forlik, mens Fremskrittspartiet mener utslippstiltak i utlandet er mer effektivt enn å bruke penger på det samme i Norge.

Ifølge VG er ett av tiltakene i klimameldingen forbud mot oljefyring som oppvarmingskilde. Veiprising og rushtidsavgift i de store byene samt forbud mot deponering av biologisk avfall, skal være blant de andre tiltakene.

Regjeringen skulle etter den opprinnelige planen ha lagt fram meldingen om sektorvise klimatiltak allerede i mai, men hard tautrekking innad i regjeringen har ført til at stortingsmeldingen ble utsatt en måned.

Det overordnede målet for regjeringens klimapolitikk er å redusere Norges klimautslipp med 10 prosent sammenlignet med 1990-nivå innen 2012. Deretter skal 30 prosent av utslippene kuttes innen 2020 for Norge skal bli karbonnøytralt innen 2050.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger