Publisert 14. mars 2007

Naturkrafts gasskraftverk på Kårstø bryter arbeidsmiljøloven, og språkproblemer for de mange utenlandske ansatte kan føre til farlige situasjoner, konkluderer Petroleumstilsynet., NTB

I perioden 5. til 7. februar gjennomførte Petroleumstilsynet tilsyn av gasskraftverkanlegget på Kårstø i Rogaland. Bakgrunnen for tilsynet var å undersøke om det forelå sosial dumping og oppfølging av allmenngjøringsloven. Naturkraft som er operatør for det planlagte gasskraftverket inne på Kårstø-anlegget, får kraftig kritikk for arbeidsmiljøet.

– Her er det store mangler. Det er stort fravær av oppmerksomhet på arbeidsmiljøet, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til NTB.

– Kan være farlig
Anlegget huser rundt 500 ansatte, hvorav 80 prosent er utlendinger.

– Mange av disse har verken norsk- eller engelskkunnskaper. Det er åpenbart hvorfor det er viktig at man får essensiell og nødvendig informasjon. Det er viktig å ha tolker tilgjengelig, og det er viktig at man har nødvendige prosedyrer, sier Anda.

Manglene innenfor språk og kommunikasjon kan få store konsekvenser for arbeiderne på anlegget.

– Manglende og dårlig kommunikasjon har helt klart potensial til å føre til farlige situasjoner. Det er det ingen tvil om, konstaterer Inger Anda.

Tilsynet peker dessuten på at kran- og løfteoperasjoner mangler prosedyrer og nødvendig regelverk.

Kort frist
Når Petroleumstilsynet varsler pålegg betyr det at forholdene er så alvorlige at det er snakk om brudd på regelverket.

– Men hadde det vært noe som var farlig ville tilsynet stengt anlegget. Derfor jobber vi nå med å få avverget dette, sier informasjonssjef Geir Fuglseth i Naturkraft til NTB.

Naturkraft har nå en frist på 14 dager på å kommentere varselet om pålegg. Når pålegget blir gitt, har Naturkraft tre ukers frist på å komme med en plan for gjennomføring av nødvendige tiltak. Bare i helt spesielle tilfeller der for eksempel saken er ute av verden eller feilene allerede er rettet opp, blir et pålegg droppet.

– Tilsynet har kommet med en liste over områder hvor vi har et forbedringspotensial, og noe har vi allerede startet på. Per i dag har vi 500 arbeidere knyttet til prosjektet, og inntil i dag har ingen hatt fraværsskader. Det er heller ikke meldt om ulykker som har ført til skader, presiserer Fuglseth.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger