Publisert 12. november 2007

Oljelekkasjen utenfor Krim-halvøya utgjør en svært alvorlig miljøkatastrofe, ifølge en russisk tjenestemann. Opptil 2.000 tonn olje har lekket ut etter at en oljetanker brakk i to.

NTB

Ulykken fant sted tidlig søndag morgen i Kertsjstredet mellom Ukraina og Russland som søndag ble herjet av kraftig uvær. Det smale stredet forbinder Azovhavet og Svartehavet. I alt var det 4.000 tonn brenselolje om bord i tankbåten da ulykken skjedde.

– Det kan ta flere år å løse dette problemet. Brenselolje er en tung substans, og den synker nå mot havbunnen, sier tjenestemannen Oleg Mitvol til den statlige russiske TV-kanalen Vesti-24.

Mannskap reddet
Ifølge russiske medier var arbeidet med å redde mannskapet problematisk på grunn av de vanskelige værforholdene, men alle 13 som var om bord, skal nå være uskadde og utenfor fare.
Fire andre lastebåter sank i Svartehavet og Azovhavet i den sterke stormen. Tre av båtene fraktet svovel, mens den fjerde hadde skrapmetall om bord. Det gikk i tillegg hull i skroget på en annen oljetanker, men skipet holdt seg flytende, og det er ikke meldt om lekkasjer.

Ved storby
Oljetankeren Volganeft-139 kom fra Azov i regionen Rostov sør i Russland og hadde ankret opp utenfor den ukrainske storbyen Kertsj på Krim-halvøya da fem meter høye bølger ødela skroget.

Russland og Ukraina har nå opprettet et felles krisesenter for å håndtere ulykken, og et ukrainsk fly og et russisk helikopter står klare til å fly ut til området så snart værforholdene bedrer seg.

Uklart skadeomfang
Ifølge en talsmann for det russiske krisedepartementet er det ikke snakk om en lekkasje på mer enn 1.200 tonn, av de totalt 4.000 tonnene brenselolje som ble fraktet i tankeren. Men miljøbyrået Rosprirodnadzor anslår at lekkasjen er på om lag 2.000 tonn brenselolje.

Konsekvensene av ulykken er foreløpig uklare. Oljespill på mer enn 700 tonn regnes som stort, men i tidligere store ulykker har titusenvis og hundretusenvis av tonn lekket ut.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger