Publisert 15. mai 2006

Fem britiske kraftselskaper trekker EU for retten etter en ny priskollaps på CO2-kvoter fredag. Da falt prisen med 39 prosent til 8,6 euro per tonn, det laveste nivået på ett år.

Av: Astri Sivertsen

På sitt høyeste har prisen på karbondioksid vært over 30 euro per tonn, og dette er andre gangen på to uker at prisen faller drastisk som følge av at sensitiv informasjon lekker ut til markedet.

Fredag 12. mai publiserte Den europeiske kommisjon ved et uhell utslippstall for 20 av 25 medlemsstater på en av sine nettsider. Disse tallene skulle ikke vært lagt fram før i dag.

Tyskland, som slipper ut mest CO2 av alle land i Europa, lå 25,5 millioner tonn under kvoten, mens Storbritannia lå 31,3 millioner tonn over. Totalt var utslippene i EU 59,2 millioner tonn mindre i 2005 enn tidligere beregnet.

Ifølge den britiske avisen The Guardian er de fem saksøkerne RWE npower, Scottish Power, Scottish & Southern Energy, International Power og Drax, som eier og driver Europas største kullkraftverk i Yorkshire.

De fem krever en ekstra utslippstillatelse på 20 millioner tonn CO2, noe som tidligere er blitt avvist av EU. De ønsker videre at myndighetene i de enkelte landene skal få lov til å oppdatere utslippsanslagene fortløpende.

– Karbonmarkedet er nødt til å bli mer forutsigbart, siden prisene på CO2 er svært viktige for kraftprodusenter som baserer seg på fossilt brennstoff, sier lederen for forbundet for elektrisitetsprodusenter, David Porter, til The Guardian. Slik det er nå, er det altfor mye usikkerhet når bransjen står foran store investeringer i nye anlegg.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger