Publisert 14. november 2006

Toppledelsen i Statoil blir beskyldt for å presse ansatte til å bruke et elektronisk personalsystem uten å ta hensyn til krav fra Datatilsynet., Av: Torstein Schjølberg

Dag Unnar Mongstad

Foreningslederen for de sokkelansatte, Dag Unnar Mongstad i Industri Energi Statoil (IE Statoil) er ikke nådig mot sin egen konsernledelse på fagforeningens nettside.

Kritikken reises i forbindelse med selskapets bruk av et elektronisk system for medarbeidersamtaler. Statoil er pålagt av Datatilsynet å bruke et likeverdig papirbasert system for de som ønsker å reservere seg mot elektronisk behandling av personlige opplysninger.

Mongstad mener ledelsen i Statoil uanfektet fortsetter å kjøre kampanje for den elektroniske modellen for medarbeidersamtaler. Systemet går under de engelske betegnelsene ”People @ Statoil og «Even Stronger Values.”

– Konsernledelsen legger sterkt press på den enkelte om å ta i bruk det elektroniske systemet, og neglisjerer fullstendig at Datatilsynet har bedt selskapet tydeliggjøre et alternativt papirbasert system, sier Mongstad.

Konserndirektør
Terje Overvik
Foto: Statoi

Bakgrunnen for reaksjonen er en melding som sist uke ble sendt ut til alle ansatte i Statoils Undersøkelse og Produksjon Norge (UPN) av konserndirektør Terje Overvik.

Petro.no har fått tak i den omtalte meldingen.

I meldingen oppfordres de ansatte til å ta i bruk People @ Statoil, i tillegg til at det informeres om konkrete tidsplaner, samt lenke til en videre utvikling av systemet.

Det papirbaserte alternativet blir ikke nevnt.

Strid
Etter det Petro.no kjenner til har det i lengre tid vært strid mellom selskapet og fagforeningen om det elektroniske personalsystemet.

Statoils ledelse innførte systemet for om lag ett år siden uten at Datatilsynet på forhånd var blitt konsultert, og uten at det forelå et alternativ for de som ønsket å reservere seg.

Etter press fra fagforeningen ble saken i løpet av våren oversendt tilsynet for vurdering. Svar fra tilsynet forelå i slutten av september.

– Tydeliggjøre
Rådgiver Bjørn Ofstad i Datatilsynet var saksbehandler for vurderingen av People @ Statoil.

Ofstad sier til Petro.no at Datatilsynet har bedt Statoil om ha et alternativt papirbasert system, og at dette er å forstå som et krav fra Datatilsynet.

– Behandling av personopplysninger i det elektroniske system er basert på den enkeltes samtykke. For at et samtykke skal være gyldig må det være frivillig. Det kan være vanskelig å fastslå hvorvidt et samtykke er frivillig i et arbeidsforhold, derfor er det viktig at det foreligger et alternativ til det elektroniske systemet. De to alternativene må også framstå som likeverdige for at reservasjonsretten skal være reell, sier han.

– Vi har dessuten presisert overfor Statoil at det ikke skal ha noen negative konsekvenser for den som reserverer seg fra å benytte det elektroniske systemet. I tillegg har vi bedt Statoil tydeliggjøre det papirbaserte alternativet.

17 prosent velger papir

Informasjonssjef
Kirsten M. Myklebust
Foto: Statoil

Informasjonssjef Kirsten M. Myklebust i Statoil bekrefter at Statoil har to alternativer de ansatte kan velge mellom.

– Vi har et elektronisk system, som den ansatte må gi samtykke i å bruke fordi det er basert på frivillighet, og en papirbasert løsning for de som ønsker å fortsette med medarbeidersamtalene på papir. Det er viktig for oss å understreke at det ikke får noen negative konsekvenser for den enkelte om de ønsker den papirbaserte løsningen, sier Myklebust.

Hun opplyser at av de 17.000 medarbeiderne i Statoil som er omfattet av prosessen, er det 83 prosent som har valgt å ta i bruk det elektroniske systemet som ble innført i januar 2006.

Hun avviser at selskapet neglisjerer Datatilsynet slik det framkommer på fagforeningens nettside.

– Vi tar merknadene fra Datatilsynet på alvor og vil tydeliggjøre at den enkelte må gi samtykke i løsningen, samt legge inn en direkte lenke til papirløsning i den oppdaterte versjonen av People@Statoil som kommer i januar. Men vi har kommunisert at bruk av den elektroniske løsningen er frivillig siden januar, understreker Myklebust.

– Informasjon om disse systemene skjer på mange måter og nivå. Sett i lys av kritikken kan vi i ettertid si at vi burde vært klarere på at den papirbaserte løsningen for videreutviklingen av systemet gjennom «Even Stronger Values» kommer i januar. Dette har vi imidlertid formidlet til People@Statoil ansvarlige i hver enhet, HR-nettverket og fagforeningene, sier Myklebust til Petro.no.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger