Publisert 8. februar 2008

Naturvernere og oljearbeidere er bekymret for alle tilfellene av menneskelig og teknisk svikt som er avdekket etter oljeutslippet ved Statfjord A i desember., NTB

Den interne granskingsrapporten fra StatoilHydro konkluderer med at svikt i en rekke rutiner medvirket til at det oppsto oljelekkasje under lasting ved plattformen, og at den fikk pågå en lang stund før noe ble gjort.

– Selskapet sier at de nå gjennomfører tekniske og operasjonelle tiltak for sikker drift, men den menneskelige faktoren er også svært sentral her. Det vil alltid være en fare for menneskelig svikt, uansett hvor god teknologien, rutinene og regelverket er, sier fagrådgiver Elisabeth Sæther i Bellona til NTB.

Små miljøskader
Bellona mener utslippet ved Statfjord A illustrerer hvorfor miljøorganisasjoner er imot oljeboring i sårbare områder. Værforholdene og blant annet lav fuglebestand ved Statfjord A medvirket for øvrig til at de miljømessige konsekvensene av utslippet på 4.400 kubikkmeter råolje ble små.

– Dette må få konsekvenser for StatoilHydro, sier Sæther, som avventer den eksterne granskingen av hendelsen før hun vil kommentere hvilke konsekvenser hun ser for seg.

Svi på pungen
Fagforbundet Industri Energi organiserer de ansatte i StatoilHydro. Leder Leif Sande nøler ikke med å slå fast at StatoilHydro må skjerpe seg og dessuten få straff for det som er skjedd:

– Det er viktig at myndighetene reagerer kraftig og gjerne med en saftig bot. Slike utslipp må svi, også på pungen. Både vi som representerer de ansatte, og folk flest, krever og forventer mye mer av StatoilHydro. De må skjønne at lista med hensyn til miljøet ligger svært høyt, sier Sande.

Han mener manglende lederfokusering må ta skylda for det som skjedde.

– Det må tas en full gjennomgang av instruksveldet i StatoilHydro når det gjelder slike operasjoner. Det virker som om mange instrukser er skrevet for å beskytte folkene som står bak og ikke miljøet og sikkerheten, sier Leif Sande i fagforbundet Industri Energi.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger