Publisert 27. februar 2008

En landsby i Alaska som trues av erosjon og smeltende havis, går til sak mot gigantselskaper med store utslipp av klimagasser.

NTB

Grunnen er at eskimoene i landsbyen Kivalina mener Exxon Mobile og andre olje- og kullselskaper har et ansvar for den globale oppvarmingen, som truer eksistensgrunnlaget deres.

De 390 innbyggerne i Kivalina er anerkjent som en stamme av de føderale amerikanske myndighetene. De holder til på et kystrev med hav på den ene siden, og ei elv på den andre.
Etter hvert som høyere temperaturer har fått havisen til å fryse til senere og smelte tidligere på året, er landsbyen blitt mer utsatt for vinterstormer og kraftige bølger. Det har ført til at grunnen nå er i ferd med å vaskes bort under føttene på de fortvilte innbyggerne.

– Vi ser økende erosjon på grunn av den minkende havisen. Normalt har vi is fra oktober, men nå har vi åpent hav helt ut i desember slik at øya vår ikke får beskyttelse mot stormene, sier landsbyadministrator Janet Mitchell.

I tillegg til Exxon Mobile er Chevron, ConocoPhillis og Shell blant oljeselskapene som trekkes for retten. Eskimoene i Kivalina håper dessuten å få erstatning fra American Energy Power, American Electric Power Services, Edison International og en rekke andre selskaper.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger