Publisert 4. juni 2007

Opposisjonen på Stortinget krever tiltak for å styrke mangfoldet på norsk sokkel etter fusjonen mellom Hydro og Statoil.,
NTB

Også olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) i harde ordelag fordi han etter deres mening har gitt feilaktige opplysninger om Konkurransetilsynets rolle. Opposisjonen finner Enoksens handlemåte «sterkt kritikkverdig».

– Vi aksepterer fusjonen, men kommer med flere krav for å få mer konkurranse på norsk sokkel. StatoilHydro får 82 prosent av operatøransvaret på norsk sokkel. Derfor trengs det kompenserende tiltak, sier Børge Brende (H) til NTB.

Fusjonen skal behandles i Stortinget fredag.

Seks punkter
Opposisjonen stiller seks betingelser som den mener bør være til stede. Brende sier at opposisjonspartiene ikke kommer til å stemme imot selve fusjonen, men understreker at det er mulig å komme tilbake med noen av forslagene dersom det skulle bli et regjeringsskifte etter valget i 2009.

Mindretallet ber regjeringen bruke petroleumsloven til å stille krav i forbindelse med funksjonen. Regjeringen blir bedt om å stille krav om at det samlede selskapets markedsposisjon for felt under utbygging eller i en planleggingsfase, samt letelisenser, reduseres.

Et annet forslag går ut på at regjeringen skal sørge for at de mest aktive nummer to-selskapene få en større tildeling av leteareal.

Opposisjonen vil også at regjeringen skal stille krav om at StatoilHydro medvirker til at nye operatører får tilstrekkelig eierandel ved at det også overdras passende eierandeler i felt og lisenser innen en fastsatt tidsfrist.

Kjeft til Enoksen
Mindretallet benytter også anledningen til å gi olje- og energiministeren kraftig kritikk fordi han informerte Stortinget om at Konkurransetilsynet ikke hadde behandlet saken selv om tilsynet hadde levert et femten sider langt notat om fusjonen.

Enoksen har tidligere sagt i Stortinget at han «beklageligvis» kom til å gi uriktig informasjon. Dette er imidlertid ikke tilstrekkelig for opposisjonen som jakter på en mer rendyrket beklagelse. Mindretallet finner det «sterkt kritikkverdig» at Enoksen ikke har holdt seg til sannheten, og trekker fram regjeringens opplysningsplikt overfor Stortinget.

– En flertallsregjering bør i særlig grad være seg dette ansvar bevisst. Opplysningsplikten gjelder for hele Stortinget, ikke bare regjeringspartiene, heter det i innstillingen.

Fornøyd flertall
Regjeringspartiene er godt fornøyd med fusjonen. Saksordføreren, Tore Nordtun (Ap), mener den vil styrke Norge som olje- og gassnasjon.

– Med denne viktige sammenslåingen vil vi sikre vår olje- og gasskompetanse langt utover våre egne olje- og gassressurser. Det vil gagne nasjonen som helhet, skriver Nordtun i en pressemelding.

Han legger også vekt på at staten vil kjøpe seg opp til 67 prosent av aksjene i det nye selskapet og dermed sikre kontroll over vedtekter og styresammensetning.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger