Publisert 19. februar 2006

Landsstyret i SV går samlet inn for å verne de mest sårbare områdene i Barentshavet mot all olje- og gassvirksomhet. Partileder Kristin Halvorsen er strålende fornøyd med vedtaket, men vil ikke spekulere i hvor stort gjennomslag SV får i regjeringen.

NTB

En lang rekke endringer og presiseringer ble søndag klubbet gjennom enstemmig på landsstyremøtet. Beskjeden til SVs fem medlemmer av regjeringen er klinkende klar: Alle krefter skal settes inn for å få gjennomslag for mest mulig av partiets vernestrategi.

Men SV stiller ingen ultimative krav, og det er ingen formuleringer som kobler vernesoner i Barentshavet til fortsatt regjeringsdeltakelse. SV har for lengst erkjent at det blir olje- og gassutvinning, det er nedfelt i Soria Moria-erklæringen. Nå dreier tautrekkingen mellom regjeringspartiene seg om hvor store verneområdene skal være, hvor lenge de skal vernes og hvor strengt vernereglene skal utformes.

Smertegrense
– Denne debatten har vært veldig god. Den har foregått på miljøets premisser og ikke blitt en sak om hva SV kan vinne, tape eller tåle, sier partilederen.
Følgelig vil hun heller ikke svare på spørsmål om hvor SVs smertegrense går.
– Vi har fått dreid debatten dit den bør være, nemlig om miljøverdiene og begrunnelsen for å verne. Det er viktig å få lagt bevisbyrden på dem som vil åpne mest mulig. Landsstyret har vedtatt en offensiv uttalelse som balanserer miljøinteresser og industriutvikling, sier Halvorsen.

Hun er veldig opptatt av å få de andre partiene mer på banen og mener at SV har tatt støyten alene lenge nok med å slåss for mest mulig vern.

– Det er et nasjonalt ansvar å sikre ressursene i disse verdifulle og sårbare områdene for framtidige generasjoner. Miljøarbeidet har spilt fallitt hvis det bare er SV som skal dra dette lasset og ta de største belastningene, sier Halvorsen.

Hun mener SV er kommet lengt i tenkningen rundt problemstillingene i nord, som i denne sammenheng dreier seg om de enorme havområdene fra Lofoten og Vesterålen til Svalbard, Bjørnøya og Barentshavet, ja nesten helt opp til Nordpolen. Nå etterlyses mer engasjement fra de andre partiene.

Godt verktøy
SVs miljøekspert Heidi Sørensen, som presenterte problemene og utfordringene for landsstyret, er også fornøyd med vedtaket.

– Balansen er god, og det er et godt verktøy for videre arbeid. Det øker ikke presset mot statsrådene våre på en uheldig måte, og det gir landsstyret reell innflytelse, sier Sørensen til NTB.

Heller ikke hun vil spekulere i hvor store verneområder det er realistisk å få regjeringspartnerne med på. Den mye omtalte forvaltningsplanen, som skal se alle sektorer til lands og til havs i sammenheng, blir lagt fram av regjeringen rett før påske, sammen med tildelingene i 19. konsesjonsrunde.

SVs landsstyre vil ha vern mot all petroleumsvirksomhet i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen, videre opp mot Lopphavet og Tromsøflaket, så i et bredt belte langs kysten, Bjørnøya og iskanten helt i nord. Her skal føre-var-prinsippet gjelde, og enhver tvil komme naturen til gode.

Ingen i SVs ledelse vil mene noe om vernegløden i Ap, eller mangelen på sådan. Partiet vil i utgangspunktet ikke ha permanent vern i noe område, men kan kanskje komme SV i møte i Lofoten og Vesterålen og noe mer, om ikke annet for husfredens skyld. Men Ap vil ikke ha vern utenfor Finnmarkskysten, og det inkluderer det omstridte Goliatfeltet.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger