Publisert 7. april 2008

Opposisjonen krever svar fra statsråden Åslaug Haga om den politiske ledelsen i Olje- og energidepartementet tok initiativet til ansettelsen av Eli Arnstad.,NTB

Høyres nestleder Per-Kristian Foss mener statsråd Åslaug Haga (Sp) må svare for om det var hun som tok initiativet til ansettelsen av tidligere Enova-sjef Eli Arnstad som konsulent for departementet.

– Det ligger en mistankens slør om at dette er en tilleggsavtale, et engasjement som kommer i tillegg til sluttpakken, sier han til VG.

Statsråd Åslaug Haga (Sp) avviste fredag kategorisk at konsulentavtalen med den tidligere Enova-sjefen var en vennetjeneste til en partifelle. Arnstad har tidligere vært stortingsrepresentant for Senterpartiet.

Trekkes ikke
Til NRK sa Haga at avtalen ikke ville bli trukket, men at den sammen med et tjuetall lignende konsulentavtaler vil bli gjenstand for en juridisk gjennomgang i departementet.

Både Foss og visepresident på Stortinget, Carl I. Hagen (Frp), har bedt om en redegjørelse fra Haga etter at Olje-og energidepartementet (OED) innrømmet lovbrudd i ansettelsesprosessen. Departementet hemmeligholder foreløpig hvem som tok initiativet til ansettelsen.

– Haga vil redegjøre for konsulentavtalen når og hvis Stortinget ønsker det, sier statssekretær Liv Monica Bargem Stubholt i OED til NTB. Ifølge Bargem Stubholt skal Haga ikke ha snakket med Arnstad om kontrakten før avtalen ble inngått.

– Verre enn Manuela-saken
Jan Borgen i Transparency International mener Eli Arnstad-saken kan være verre enn Manuela Ramin-Osmundsen-saken og ansettelsen av nytt barneombud.

– Dette er verre enn Ramin-Osmundsen-saken, for her ble ikke stillingen utlyst en gang, sier Borgen til Finansavisen.

Politisk kommentator Aslak Bonde i politiskanalyse.no tenkte umiddelbart på vennetjeneste da han ble kjent med saken, og kaller Senterpartiet for et hestehandlerparti.

En av våre fremste eksperter på offentlig rett, Hans Petter Graver, sier til NRK at flere departementer gjennom lang tid har brutt regelverket på dette området. Han mener derfor at Arnstad-avtalen ikke bør få spesielle konsekvenser for statsråd Haga.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger