Publisert 16. november 2007

Britiske ubåtkapteiner kan i teorien innlede et atomangrep uten først å innhente krypterte koder fra landets statsminister.

NTB

Sikkerhetstiltakene rundt de britiske atomvåpnene er dermed mye slappere enn tilfellet er i USA, Russland og Frankrike, der regjeringsoverhodet må utlevere såkalt PAL-koder før våpnene lar seg avfyre, melder HYPERLINK «http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/newsnight/7097101.stm» BBC.

Den britiske forsvarsledelsen avviser kritikken og fastholder at sikkerhetstiltakene og den politiske kontrollen med landets atomarsenal er tilstrekkelig.
– Vi er trygge på at robuste anordninger er på plass for å sikre politisk kontroll over Storbritannias strategiske avskrekkelsesvåpen, og disse kontrollmekanismene er testet og revidert, sier en talsmann for forsvarsdepartementet i London.

Talsmannen vil ikke kommentere innholdet i BBCs kritikk, der det blant annet kommer fram at det britiske flyvåpenets atombomber helt til slutten av 1990-tallet kunne aktiviseres ved hjelp av en sykkellåsnøkkel.

– Vi diskuterer ikke detaljene i anordningene, sier talsmannen.

Departementet bekrefter overfor BBC at atomstridshodene på landets Trident-raketter ikke er beskyttet av såkalte Permissive Action Link (PAL) koder, slik tilfellet er hos andre atommakter, men mener andre tiltak veier opp for dette.

– Å avfyre en Trident-rakett fra en ubåt er en komplisert handling. Før avfyringen må kommando- og kontrollstrukturen om bord i ubåten overbevises om at statsministeren har gitt de nødvendige instruksjoner, heter det i en skriftlig redegjørelse fra departementet.

Forsvarsminister Des Browne orienterte torsdag Parlamentet om at britene har redusert antallet atomstridshoder med 20 prosent til under 160.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger