Publisert 4. februar 2000

Statoil løper høy risiko og har veddet 60 milliarder kroner på risikable og omstridte prosjekter i Nord-Amerika de siste årene. Nå advarer eksperter.

Statoil har satset 34,5 milliarder kroner bare på skifergassfeltene Marcellus og Eagle Ford, og siden oppkjøpet har de amerikanske gassprisene stupt til godt under tre dollar per enhet (millioner BTU). Statoils «break-even»-pris skal være opp mot 4,5 dollar, skriver DN.no.

Med dagens priser er investeringen i amerikansk skifergass ulønnsom.

– Statoil har hatt blandete resultater fra sine internasjonale satsinger, konkluderer analytiker Trond Omdal i meglerhuset Arctic til DN, og mener at prosjektene først kan begynne å lønne seg nærmere 2020.

Analysesjef John Olaisen i meglerhuset Carnegie legger til:

– Selskapet bør ta større «bets» der det har fortrinn. Det er ikke onshore USA, som er et svært kompetitivt marked, sier Olaisen.

På toppen av dette kommer de 20 milliardene Statoil har satset på oljesand i Canada og 24,5 milliarder på skiferolje i Nord-Dakota.

– Det er absolutt et spørsmål om Statoil har konkurransefortrinn på land i USA. Satsingen har stort sett skjedd gjennom oppkjøp. Og de selgende part har fått stor gevinst. På Marcellus ser ikke timingen så bra ut nå. Hvis man tror på vesentlig høyere gasspriser blant annet som følge av lng-eksport fra Nord-Amerika, kan det fortsatt bli lønnsomt, sier Trond Omdal.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger