Kritisk til Stortingets fremgangsmåte

Publisert 19. mai 2014

Elektrifisering av Utsirahøyden: – Kan bety tapte arbeidsplasser og tapte inntekter for Norge, sier direktør for miljø- og næringspolitikk i Norsk olje og gass Erling Kvadsheim.,Et flertall på Stortinget ba regjeringen fredag stille krav til oljeselskapene om en elektrifisering av hele Utsirahøyden fra start. – Fortsetter politikerne å håndtere oljenæringens rammevilkår på en så uforutsigbar måte, kan det bety tapte arbeidsplasser og tapte inntekter for Norge, sier direktør for miljø- og næringspolitikk i Norsk olje og gass Erling Kvadsheim.

– Vi er positive til elektrifisering, men stiller oss sterkt kritiske til Stortingets fremgangsmåte i denne saken. Dette er andre gang i løpet av ett år at det kommer plutselige endringer i rammebetingelsene for vår næring, endringer som ikke følger de faste prosessene vi forholder oss til. Fortsetter man å drive politikk på denne måten, vil konkurransekraften til norsk sokkel utfordres, sier Kvadsheim.

Opposisjonspartiene på Stortinget har sammen med Venstre og Krf blitt enige om å be Regjeringen stille krav om at det blir etablert en områdeløsning med kraft fra land for hele Utsiraområdets kraftbehov. Beslutningen om å stille krav kommer etter at Statoil tidligere i år gikk inn for at Johan Sverdrup-feltet skal elektrifiseres i første fase av Utsira-prosjektet. En beslutning om videre elektrifisering av feltene på Utsira skal egentlig først komme når Statoil og partnerne tidlig i 2015 sender inn sin plan for utbygging og drift (PUD).

– Stortinget har med sin inngripen overstyrt både regjeringen og et rammeverk som gjennom mange år har fungert utmerket både for myndigheter og selskapene på norsk sokkel. Det er ingen tvil om at dette kan svekke selskapenes tillit til det norske markedet. Det har vi jo allerede sett i etterkant av skatteendringen som kom i mai i fjor – også da utenfor normal prosess, sier Kvadsheim.

Forutsigbarhet nødvendig
– Norsk olje- og gassnæring er en næring som må ha forutsigbarhet og langsiktighet i rammebetingelser for å kunne gjøre investeringsbeslutninger. Nettopp på grunn av at Norge gjennom mange år har vært kjent for stabile rammevilkår, har landet også vært et attraktivt marked for utenlandske oljeselskaper. Dette har bidratt til de 250 000 arbeidsplassene oljenæringen har i dag, og til at man er teknologiledende på produksjon med minst mulig utslipp, skriver Norsk olje og gass på sinde hjemmesider..

– Vi registrerer at denne beslutningen er tatt av et flertall på Stortinget, og må forholde oss til den. Vi har også forståelse for at Norge trenger tiltak som kan bidra til å kutte utslippene. Norske politikere må imidlertid ta innover seg at norsk naturgass er en langsiktig og nødvendig del av å redusere klimagassutslippene i Europa. Da er det på tide å vise næringen langsiktig trygghet rundt rammebetingelsene i årene som kommer, sier Kvadsheim.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger